10 любопитни факта за хумуса
13 май е Международен ден на хумуса
~ 1 мин.
На 13 май се отбелязва Международният ден на хумуса, който се е превърнал в голяма ПР инициатива в света. За първи път събитието е организирано от Бен Ланг и Мириам Йънг на един маратон в Тел Авив през 2012 г.
На този ден се насърчават хората да ядат хумус, сутрин, обед и вечер, да организират или участват в събития, организирани по повод този ден. В последните години този празник е бил отбелязван от стотици хиляди хора, които споделиха в социалните си профили снимки от различни краища на света как ядат хумус. Ето и няколко любопитни факти за хумуса:
- Хумусът е много популярна храна в Близкия Изток
- Съдържа манган, който се бори със свободните радикали
- Съдържа фолиева киселина
- Основната съставка е нахутът, който е с високо съдържание на протеини
- От друга страна, съдържа тахан, който представлява паста от сусам
- Нахутът не съдържа холестерол и е хит сред вегетарианците
- Съдържа Омега 3, желязо, мед, аминокиселини
- Консумацията на нахут и хумус сред жени, дава на организма 52 % повече фибри, 13% полиненаситени мазнини и 20% по-малко захари, в сравнение с други хора
- Талията на феновете на тази рязадка е 8% по-малко от на другите хора
- Подходящ е за диабетици