Масови арести в Хонконг

Градът е раздиран от гражданско недоволство вече повече от една година

Масови арести в Хонконг

Снимка: БТА

~ 1 мин.

Близо 300 протестиращи са арестувани в неделя в Хонгконг, по данни местната полиция. Автономният град отново влезе в новинарските заглавия на световните медии, след като демонстранти излязоха по улиците, за да протестират.

Повод за днешното социално недоволство станаха отменените избори за местно законодателство и новият закон за националната сигурност.

Местният вот бе насрочен за неделя, но правителството го отложи поне с година, позовавайки се на нарастващия брой случаи на заразени с коронавирус. Опозицията твърди, че властите в Хонконг правят това поради страх от провал.

Антиправителствените протести в Хонконг има регулярно вече повече от една година. През миналия юни те стартираха след предложен закон за екстрадиция в Китай на бегълци и прерасна в искане за повече демокрация. Размириците ескалираха и поставиха под въпрос въпрос бъдещия статут на града, който доскоро бе предпочитан бизнес и финансов хъб в региона.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads