8737 жилища ще бъдат обновени по програмата за саниране през 2020 г.

От няколко дни вече активно се обсъжда нейният рестарт

8737 жилища ще бъдат обновени по програмата за саниране през 2020 г.

Снимка: Economic.bg/Архив

10256 ~ 2 мин. четене

Общият брой на санираните блокове в страната по Национална програма за енергийна ефективност – от нейния старт през 2015 г. до 31 март 2020 г. – е 1854. През тази година пък се предвижда обновяването на близо 9000 жилища в 117 блока. Това стана ясно от данни на одобрения от Министерския съвет доклад за напредъка по изпълнението на държавната програма за саниране, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Общо 14 022 жилища в 195 многофамилни сгради са въведени в експлоатация през 2019 г. след тяхното обновяване по програмата. От въведените в експлоатация през миналата година 195 сгради, най-много са в Област София – 56, следва Пловдив с 24, Сливен – 16, Добрич – 16 и Хасково – 10.

В края на 2019 г. в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 91 сгради с 6615 жилища. Предвижда се през 2020 г. да бъдат обновени още 8737 жилища в 117 блока, като последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г.

„Отчетените резултати потвърждават, че интересът към Националната програма за енергийна ефективност продължава да бъде голям. Непосредственият социално-икономически ефект се изразява в намаляване на разходите за отопление на домакинствата и подобряване на здравословните условия за живот. Не по-малко важно е, че програмата създава заетост и увеличава финансовите постъпления както в строителния сектор, така и в транспортния бранш, складовете, логистичните центрове“, съобщават от Министерския съвет.

Темата за държавната програма за саниране отново беше поставена на дневен ред в края на миналата седмица, когато след извънредна среща между министър-председателя Бойко Борисов и Камарата на строителите, стана ясно, че строителите са поискали възобновяване на програмата. През втория мандат на ГЕРБ по нея бяха отпуснати 2 млрд. лева от държавния бюджет. Сега се очаква нейния рестарт с предоставянето на нови 1.6 млрд. лева. 

Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри множество нарушения, свързани с картели между фирми, участващи в програмата. Също така имаше голям брой свидетелства за некачествено поставяне на изолацията, която понякога биваше издухвана от вятъра заради липса на крепежни елементи. А много експерти коментираха, че цените на квадрат, при които се сключват договорите за саниране, са нереално високи и не кореспондират с пазарните реалности.

Миналата година антимонополният орган глоби с 398 хил. лв. 27 фирми, за които е доказал, че са участвали в картел.

Трябва да отбележим, че в тази програма няма самоучастие от страна на собствениците, което предполага занижен контрол от тяхна страна и възможност за злоупотреби от страна на общини и фирми.

Ето защо лидерът на НФСБ Валери Симеонов след срещата на Коалиционния съвет, на която е била обсъдената идеята за рестарт на въпросната програма, обяви, че все още се водят преговори по темата. „На мнение сме, че тя не трябва да е безвъзмездна. Трябва да има участие от 30% на етажната собственост“, уточни Симеонов.

Подкрепи Economic.bg