НАП със съвети какво да правим, ако имаме изтекли данни

Най-важното - не е нужно да сменяте личната си карта

НАП със съвети какво да правим, ако имаме изтекли данни

Снимка: Economic.bg

21538 ~ 2 мин. четене

След като вчера Националната агенция за приходите (НАП) пусна приложение, на което чрез СМС всеки може да провери има ли негови изтекли данни след пробива в информационната система на ведомството, хиляди българи споделиха в социалните мрежи, че са получили отговор, че има изтекли техни данни.

Теч на данни от НАП

Мнозина обаче се питаха - какво следва и какви данни точно са изтекли.

Днес НАП пусна няколко насоки за това какво да правят хората, които са получили отговор, че имат изтекли данни:

Ако сте направили справка и тя сочи, че за Вас има неправомерно разкрити лични данни е важно да знаете, че не е необходимо да предприемате извънредни действия, казват от НАП.

Не се налага да сменяте документите си за самоличност, категорични са от приходната агенция.

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото ви или да поеме задължения от ваше име, заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията.

НАП съветва гражданите да бъдат предпазливи, когато някой контактува с тях по телефон или имейл и да не дават на никого финансова информация.

За допълнителна сигурност всеки може да смени паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП.

Какви конкретни данни са разпространени?

Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното имуществено състояние.    

В момента НАП съпоставя незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.

Когато приключим със съпоставката ще можем да предоставим и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени, казват от НАП. Пред Economic.bg от Агенцията казаха, че това ще отнеме две седмици. 

Те съветват още гражданите да се запознаят с препоръките на НАП, публикувани по-рано

Подкрепи Economic.bg