Неяснотите около Brexit се задълбочават

Остават 11 дни до официалната дата за Brexit

Неяснотите около Brexit се задълбочават
1704 ~ 1 мин. четене
11 дни преди датата за официално излизане на Великобритания от Европейския съюз, председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу обърква все повече плановете на Тереза Мей. В изявление пред медиите той обяви, че споразумението за напускане не може да бъде подложено на ново галсуване, ако в него не бъдат нанесени съществени промени.

През изминалата седмица Мей успя да договори сделка с Брюксел, но тя трябва да бъде одобрена и от британските депутати. Това обаче не се случи и сделката бе отхвърлена два пъти, но правителството обмисляше да я внесе за трети път. Бъркоу уточни, че без промени това не може да стане, като се позова на конвенция от 1604 година. Решението на Бъркоу изглежда изненада Даунинг стрийт, откъдето по-късно заявиха, че това ще бъде надлежно обмислено.

Ролята на председателя на Камарата на общините включва контролиране на депутатите, да дава думата на правещите изявления и да избира кои поправки могат да бъдат обсъждани и гласувани. Зам.-министърът за Брекзит Куаси Куртенг потвърди, че Тереза Мей ще пише на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да поиска отлагане на датата на Брекзит.  Ако ЕС се съгласи, правителството ще поиска и двете камари на парламента да одобрят промяната.
Подкрепи Economic.bg