Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май

Спорът в пленарната зала бе дали то да бъде до 30 април или 13 май

Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

15439 ~ 2 мин. четене

Народното събрание удължи срока на извънредното положение с още един месец до 13 май 2020 г. На извънредно заседание днес при засилени мерки депутатите подкрепиха със 122 гласа "за", 47 "против" и 7 въздържали се предложението, внесено от Министерски съвет.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи пред депутатите предложението на кабинета, като изтъкна, че именно в следващите седмици се очаква на целия континент, както и в България, да настъпи пика на заразата от коронавирус.

"Обединени патриоти" и БСП направиха предложение срокът да се удължи само до 30 април. Според тях, ако се налага, извънредното положение може да се удължи и след тази дата, но само след като се представят пред обществото достатъчно сериозни мотиви за удължаването. Предложението от трибуната направи Александър Сиди. Това обаче не бе подкрепено от народните представители.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че министър-председателят Бойко Борисов лично е поел ангажимент преди да се вземе решение за удължаване на срока на извънредното положение, той и министрите лично да отидат в парламента и да представят анализ на резултатите от предприетите мерки и какво се очаква в следващите седмици.

Тя даде за пример Италия, където извънредното положение е удължено до 12 април, във Франция - до 13 април, а в Гърция - до 11 април. Тя също предложи удължаване на срока до 30 април.

ДПС обяви, че ще подкрепи предложението на МС. „Взетите мерки у нас работят, тъй като заразените са два пъти по-малко като процент спрямо статистиката в световен мащаб, а починалите са три пъти и половина по-малко“, подчерта лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Той обаче каза, че са необходими анализи и данни за ефективността на мерките за подкрепа на гражданите и бизнеса.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки предложи извънредното положение да бъде безсрочно, докато е необходимо, в случай че депутатите не могат да се съберат.

Подкрепи Economic.bg