ООН рязко преобърна прогнозите за растеж на световната икономика

Организацията е развила няколко сценария за разивтието по време на кризата

ООН рязко преобърна прогнозите за растеж на световната икономика

Снимка: Pixabay

1276 ~ 3 мин. четене

Глобалната икономика може да се свие с почти 1% тази година заради коронавируса, рязко преобръщане от пред-пандемичната прогноза за растеж от 2.5%. Това става ясно от анализ на ООН, публикуван вчера.

В най-добрия случай, според доклада, умереното намаляване на частното потребление, инвестициите и износа ще се компенсира от увеличаването на правителствените разходи в седемте големи индустриализирани държави и Китай, което ще доведе до растеж в световен мащаб от 1.2% през 2020 г.

Според най-лошия сценарий световната продукция ще намалее 0.9%, „въз основа на шокове от страна на търсенето с различна величина“ за Китай, Япония, Южна Корея, САЩ и Европейския съюз, както и заради 50-процентовия спад в цените на петрола. Този сценарий „предполага, че широкомащабните ограничения върху икономическите дейности в ЕС и Съединените щати ще продължат до средата на второто тримесечие“, се казва в доклада.

Спадът може да бъде още по-задълбочен, ако ограниченията върху икономическите дейности се разширят през третото тримесечие на годината и ако усилията за фискални стимули не подкрепят доходите и потребителските разходи.

За сравнение, световната икономика се сви с 1.7% по време на световната финансова криза през 2009 г.

Според доклада на ООН, ограниченията за движение на хора и затварянето на граници в Европа и Северна Америка се отразяват негативно на сектора на услугите, особено на дребно, хотелиерството, развлеченията и транспорта.

В същото време тежестта на икономическите последици ще зависи от това „колко дълго ще останат ограниченията в най-големите икономики и от мащаба и ефективността на фискалните мерки“. Според авторите ще бъде възможно да се намали вероятността от дълбока рецесия, „чрез инвестиции в здравеопазване и финансова подкрепа за групи от населението, особено засегнатите от пандемията“.

„Страховете от експоненциалното разпространение на вируса - и нарастващата несигурност относно ефикасността на различните мерки за ограничаване - разтърсиха финансовите пазари по целия свят“, се отбелязва в доклада.

„Необходими са спешни и смели политически мерки не само за овладяване на пандемията и спасяване на човешки животи, но и за защита на най-уязвимите в нашите общества от икономическа разруха и за поддържане на икономически растеж, и финансова стабилност“, заяви генералният секретар на ООН по икономическите и социалните въпроси Лиу Женмин.

Но перспективата остава мрачна.

 

Резкият спад на потребителските разходи в Европейския съюз и Съединените щати ще намали вноса на потребителски стоки от развиващите се страни“, се казва в доклада. „В допълнение, световната производствена продукция може да се свие значително, на фона на възможността за продължителни прекъсвания на световните вериги за доставки.

Няколко автомобилни компании обявиха мащабно спиране на производството в Европа и Съединените щати и много фирми по света, особено в автомобилната, потребителската електроника и телекомуникационната индустрия „са изправени пред недостиг на междинни компоненти, тъй като износът от Китай се свива с годишен темп от 17.2 на сто през първите два месеца на годината.

По-сериозните и продължителни сривове в производството биха повлияли на голям брой развиващи се икономики, които са дълбоко интегрирани в глобалните мрежи за доставка.

Развиващите се страни, особено тези, които зависят от туризма и износа на стоки, също са изправени пред засилени икономически рискове.

В доклада се казва, че неотдавнашният срив в цените на световните стоки засилва мрачните фискални перспективи за много от тези страни, които не са се възстановили напълно от последствията от резкия спад на цените на стоките през 2014-2016 г.

В доклада се казва, че влошаващата се пандемия увеличава дълбоката икономическа тревожност. „Дори в много страни с високи доходи значителна част от населението не разполага с достатъчно финансово богатство, за да живее отвъд националната линия на бедност в продължение на три месеца, което кара мнозина да се страхуват за икономическата си сигурност“.

Подкрепи Economic.bg