Откриха три планети, на които може да има живот

Те са сходни със Земята и са достатъчно близо, за да бъдат изследвани

Откриха три планети, на които може да има живот
4613 ~ 2 мин. четене

Учени откриха три планети, няподобяващи Земята, на които може да има живот. Според тях при тези небесни обекти има най-голям шанс за наличието на извънземен живот, отколкото на всяка друга планета откривана досега извън Слънчевата система.

Размерите на трите планети са сходни с тези на Земята и Венера. Те се движат около хладна звезда джудже и са на 39 светлинни години от нас.

„Това е първата възможност да намерим химически следи от живот извън Слънчевата система“, заяви водещият автор на проучването Майкъл Гилън, астрофизик от Лиежкия университет в Белгия, цитиран от БГНЕС. Той поясни, че и трите планети имат „печелившата комбинация“, търсена от учените, а именно - те са със сходен на Земята размер, „потенциално обитаеми“ са и са достатъчно близо, за да може атмосферата им да бъде изследвана с техниката, с която разполагат.

Авторът на проучвнето заяви още, че откритието представя съвсем нов „ловен район“ за изследване на планети“. Гилиън и екипът му са засекли небесните тела посредством калибриране на 60-сантиметровия телескоп TRAPPIST в Чили. С него те са проследили планетите около няколко звезди джуджета, които не са достатъчно големи или горещи, за да бъдат видени с оптичен телескоп.

Екипът се е спрял на една особено обещаваща звезда, кръстена TRAPPIST-1, която е една осма от размера на Слънцето и значително по-студена от него. След като са я наблюдавали с месеци учените са установили, че инфрачервения сигнал на звездата намалява на равни интервали, което означава, че звездите са обикаляни от планети, които го заглушават. Двете най-близки до звездата си планети, я обикалят за съответно 1,5 и 2,4 дни като в същото време получават съответно четири и два пъти количеството генерираща топлина радиация, което Земята приема от Слънцето.

Според проучването и трите планети, като се имат предвид техният размер на планетите и тяхната не прекалено ярка звезда, може да имат региони, чиито температури позволяват наличието на вода в течно състояние и живот.

Съавтора на проучването Емануел Джеин също от Лиежкия университет смята, че откритието е „промяна на парадигмата“ в търсенето на живот във вселената. В същото време тяхната близост на само 39 светлинни години позволява те да бъдат проучени допълнително. „Тези планети са толкова близо и тяхната звезда е толкова малка, че ние можем да изследваме атмосферите и състава им“, посочва съавторът Жулиен де Вит от Масачузетския технологичен институт. Според него това е истински джакпот и не е изключено в рамките на това поколение да стане ясно дали тези светове наистина са обитаеми. 

Подкрепи Economic.bg