Паундът изпраща първата седмица след Brexit при 1.5-месечно дъно

Инвеститорите се отървават от британската валута, очаквайки Брюксел да нанесе удари по финансовия сектор на Кралството

Паундът изпраща първата седмица след Brexit при 1.5-месечно дъно

Снимка: Pixabay

7892 ~ 1 мин. четене

Първата работна седмица след излизането на Великобритания от Европейския съюз се очертава да приключи зле за британския паунд, който в момента е на 6-седмично дъно спрямо долара.

Към 12 ч. българско време един паунд се обменя за 1.29 долара, като за последно обменният курс е бил такъв на 24 декември миналата година.

Понижението в курса на британската лира се дължи на желанието на инвеститорите да ограничат зависимостта си от тази валута, обменяйки я в други, преди първоначалните търговски преговори между Великобритания и ЕС и бъдещите правила в областта на гражданските права, обмена на информация и т.н.

Очаква се финансовият сектор да бъде основна „мишена“ на Брюксел в предстоящите преговори с Лондон и според анализаторите ЕС ще се стреми след края на преходния период след Brexit (31 декември 2020 г.) спрямо Лондонското сити да бъдат наложени по-строги финансови регулации.

По информация на Bloomberg европейските финансови регулатори се стремят да затегнат съществуващия финансов регламент MiFID II, въведен в отговор на финансовата криза от 2008 г. Намерението е да се премахнат отстъпките за Великобритания, които бяха направени през шестте години преди приемането на въпросния регламент.

Обединеното кралство е нетен износител на финансови услуги към ЕС и ходът на Брюксел е ясен опит да бъде отслабено доминиращото положение на Лондонското сити.

Подкрепи Economic.bg