Пазарът на жилищни имоти се активизира

Средната цена за двустаен имот в София е 45 хил. евро

Пазарът на жилищни имоти се активизира

Снимка: Стоян Йотов

184 ~ 2 мин. четене

Пазарът на жилищни имоти се активизира в първото тримесечие на 2015 г. Това показват данните на Агенцията по вписванията. За периода януари – март 2015 г. са сключени общо 44 330 сделки с имоти в цялата страна спрямо 40 581 по същото време през 2014 г. и 65 133 за последните три месеца на миналата година. Това е с 9,23% повече на годишна база, но с 31,9% по-малко спрямо най-активното последно тримесечие на предходната година.

Наблюденията на специалистите от „ЕРА България“ показват активност на жилищния пазар в град София. За първите три месеца в столицата са сключени над 4 800 успешни сделки. Това е впечатляващ ръст от 31% спрямо същия период на 2014 г. и с 31% по-малко спрямо най-активното за пазара последно тримесечие на миналата година. Средната цена за двустаен имот в София е 45 хил. евро, като показва тенденция за леки ръстове поради по-ограниченото предлагане през 2015 г. Средният срок за продажба на жилище в България се е увеличил до 120 дни, спрямо 109 дни през последните месеци на 2014 г.

В края на месец април се проведе събитието „Ден на отворените врати", при което в събота са отворени за свободен достъп жилищни имоти за продажба. В град София и град Бургас хората получиха възможността да посетят отлични предложения и да видят сами какво предлага на купувачите пазарът на недвижими имоти у нас в реални условия. 

Повече от 120 души посетиха предложените жилища за продажба в двата града. В деня на събитието бяха направени две успешни продажби. При този тип обиколка купувачите имат уникалната възможност да закупят имот без комисионна и други такси. Консултантите отчетоха повишено търсене на жилища и засилен интерес от страна на клиентите.

Подкрепи Economic.bg