Печалбата на най-голямата европейска банка се сви наполовина

Банката обаче постави на пауза съкращенията

Печалбата на най-голямата европейска банка се сви наполовина

Снимка: Pixabay

1036 ~ 1 мин. четене
Печалбата на HSBC Holdings PLC за първото тримесечие се сви почти наполовина в сравнение с преди година, след като банката повиши провизиите срещу лоши кредити, тъй като пандемията на коронавирус удари кредитополучателите по целия свят.

Най-голямата европейска банка по активи каза, че печалбата преди облагането с данъци е била 3,21 милиарда долара за януари-март, което е по-малко от 6,21 милиарда долара спрямо същия период преди година и под средната прогноза на анализаторите за 3,67 милиарда долара, предава Ройтерс.

Банката увеличи очакваните такси за обезценка на кредити с огромните 2,4 милиарда до 3 милиарда долара поради въздействието на COVID-19 и отслабването на цените на петрола, както и „значителна такса, свързана с корпоративна експозиция в Сингапур“, се казва в съобщението.

HSBC предупреди, че влиянието на пандемията върху световната икономика ще означава увеличение на лошите заеми и постоянен натиск върху приходите й, тъй като активността на клиентите намалява и по-ниските лихви на централната банка свиват маржовете.

Банката със седалище в Лондон заяви, че планира да намали оперативните си разходи, за да се опита да смекчи спада на приходите, което ще доведе до „съществено по-ниска“ рентабилност през 2020 г. в сравнение с миналата година.

HSBC заяви миналата седмица, че продължава напред с плановете, очертани през февруари, за прехвърляне на капитала от бизнес с по-малко резултати, намаляване на разходите и реорганизация на управлението. Но тя спря съкращаването на работни места, за да избегне смущения в дейността и за да не остави на улицата хора, които в този момент няма да успеят да намерят работа другаде.
Подкрепи Economic.bg