ПИБ спира да работи с Moody`s

Вчера рейтинговата агенция понижи дългосрочния депозитен рейтинг на банката

ПИБ спира да работи с Moody`s

Снимка: fibank.bg

22231 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
„Първа инвестиционна банка“ АД е подала официално заявление до рейтинговата агенция Moody‘s Investors Service за оттегляне на рейтинга. В съобщението финансовата институция не посочва причината, поради която спира да работи с американската агенция. Посочва се, че заявлението е подадено на 21 юни.
Банката обаче ще продължи да работи с Fitch Ratings, се казва в официалното съобщение.
Вчера, 1 август, Moody`s обяви, че понижава дългосрочния депозитен рейтинг на ПИБ от „B2” на „B3“ и променя перспективата от „стабилна“ на „негативна“, т.е. с вероятност за бъдещо понижение. Намалени бяха и рейтингите на банката за вътрешната стабилност и сила (BCA) от „caa1”на „b3“.
Агенцията изтъкна, че намалението е заради резултатите от стрес тестовете и прегледа на активите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани преди седмица. Според експертите на агенцията качеството на кредитния портфейл на ПИБ може да се окаже по-голям риск за платежоспособността на банката, отколкото се е смятало преди това. Изтъкват се капиталовите дефицити, които бяха установени при прегледа и при стрес тестовете.
 
Moody’s припомня, че според резултатите от прегледа на качеството на активите на ПИБ има капиталов недостиг от 125 млн. евро. Стрес тестовете пък показаха, че при използването на базовия сценарий банката ще изпита недостиг от средства в размер на 136 млн. евро. При утежнения сценарий „дупката“ нараства до 263 млн. евро. ПИБ е потвърдила, че вече е осигурила 130 млн. евро допълнителен капитал.
 
Това е второто поред понижаване на депозитния рейтинг на ПИБ от страна на Moody‘s в рамките на два месеца. На 4 юни агенцията го свали от „B1” на “B2”, като запази стабилната перспектива пред него. С една степен бе понижена и оценката за вътрешната стабилност и сила на банката (BCA). Тогава агенцията мотивира решението си с високият дял на проблемните кредити и значителният обем активи (основно имоти), придобити като обезпечения.
 
За разлика от Moody`s, засега Fitch не е предприемала действия спрямо ПИБ за промяна на рейтинга. Последният преглед беше направен на 3 юни, когато Fitch остави без промяна оценката си за депозитния рейтинга на българската финансова институция на ниво „B” със стабилна перспектива.
Подкрепи Economic.bg