Порожанов: С къщите за гости по европрограми масово се злоупотребява

Досега са наложени корекции за 10 млн. лв., но са проверени едва 18% от къщите, строени с европейски пари

Порожанов: С къщите за гости по европрограми масово се злоупотребява

Снимка: Economic.bg/Архив

3785 ~ 2 мин. четене
Основен проблем при къщите за гости е, че те не се използват по предназначение. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на брифинг днес. Той заяви, че досега са проверени 110 къщи за гости, строени по Програмата за развитие на селските райони, като са предявени корекции на стойност 10 млн. лв.

„За 32 от тях имаме искане за пълно възстановяване на сумите, а за останалите – частично или финансова корекция, в зависимост от изпълнението на бизнес плана“, обясни земеделският министър, цитиран от „Фокус“.

Той изнесе данни, според които за периода от 2007 до 2013 г. са построени по две от мерките по Програмата общо 746 къщи за гости. „Те се финансират с до 200 хил. евро. По данните, които имаме, средното финансиране е около 135 хил. евро“, заяви Порожанов.

Той посочи, че ще се направи цялостна масова проверка на всички къщи за гости, независимо дали им е изтекъл мониторинговият период или не. „И ако се установи, че има пропуски в отчетите, ще бъдат налагани съответните финансови корекции или пълното възстановяване на сумата. Проверката трябва да се движи възможно най-бързо. Но предвид, че говорим за стотици хиляди обекти, може би ще се забави известно време. Но ще има риск-анализ за приоритетните обекти, които да се разгледат приоритетно“, обясни министърът. Порожанов каза още, че за новия програмен период не е отворен лотът за къщи за гости, тъй като той крие рискове.

Припомняме, че проверките на къщите за гости започнаха, след като стана ясно, че вече бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев се е възползвал от програмата и е построил къща за гости на стойност близо 400 хил. лв. Прокуратурата започна проверка и се оказа, че няма нито един регистриран посетител на къщата и повдигна обвинение на Манолев в злоупотреба с евросредства. Наложена му е парична гаранция в размер на 100 000 лв.
Подкрепи Economic.bg