Проектът \"Разходки из Лондон\" събира българите в британската столица

Искаме да направим българите във Великобритания видими, разказват авторите на идеята

Проектът \
4613 ~ 2 мин. четене

Сайтът "Разходки из Лондон" свързва сънародниците ни в британската столица по необичаен начин. Тяхната мисия е да направят Лондон познат и обичан от българите, които живеят или гостуват в него. „Ние прекарваме част от свободното си време, разглеждайки и опознавайки Лондон, и споделяме своя опит от живота си в този град. По този начин ние създаваме и поддържаме приятелства с хора със сходни интереси и се забавляваме”, пишат авторите на проекта.

Страница на българи, които обичат да се разхождат из Лондон.

Историята им започва през есента на 2013 г. с първата им дълга разходка. Една неделя те се събират пред метрото в Woolwich, откъде тръгват по Capital Ring, туристически път, който продължава 125 км и прави пълна обиколка на Лондон. Сега над 800 души се присъединяват към разходките. Това разказа Десислава Дякова.

„Опитваме се да разказваме истории, не сухи факти. Разказваме част от историята на Лондон чрез тези истории - например тази на чая "Ърл грей" или на мелбата, разказа Бойко Боев, цитиран от БНР:

„Разходките са чудесна възможност да си говорим помежду си. Тези разходки не са само за българи. Повечето хора, които идват, научават за тях от нашия сайт, където описваме предварително места, които ще посетим.„

„През цялото време преосмисляме живота си в Англия чрез опита си в България. Когато човек живее в чужда държава, има нужда да сподели опит със себеподобните си. Пристигаме във Великобритания със заучени от училище неща, които обаче не ни помагат да се чувстваме добре там. Целта е да се научим да живеем във Великобритания и да се чувстваме добре там”, споделят още те.

Разказваме за българи, които са успели да се адаптират към местната среда – например Ивайло Пенев произвежда бира, използвайки розова вода… Искаме да направим българите във Великобритания видими.

Бойко Боев разказа още, че в Северен Лондон има улица "Плевен", а друга наша сънародничка е открила улица "Варна":

„Научихме например, че най-големият индийски храм извън Индия е във Великобритания и е облицован с врачански варовик. Камъкът е бил обработен в плочи на ръка. Всяка част е била номерирана.”

Много от приятелите ни казват, че кварталите които посещаваме, им привличат вниманието с факти, които не са забелязвали, докато са пребивавали там, посочи тя.

Подкрепи Economic.bg