Промишлеността в Германия ще се срине до нивата от 1991 г.

Индексът на германския институт Ifo е потънал от 2 до -20.8 пункта през март

Промишлеността в Германия ще се срине до нивата от 1991 г.

Снимка: Pixabay

904 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Германската индустриална продукция ще претърпи истински крах през следващите три месеца, според данни на базирания в Мюнхен икономически институт Ifo, цитирани от Reuters. Прогнозите са, че индексът за промишленото производство на федералната република ще претърпи спад, невиждан от 1991 г. - годината след обединението на Западна и Източна Германия. Всъщност, това е и първата година, от която започва да се води статистиката.

През март индексът на Ifo е потънал от 2 до -20.8 пункта, изтривайки добрите резултати от февруари. През втория месец на 2020 г. индексът се повиши с 0.3%, надминавайки очакванията на икономистите. Тогава беше отчетен скок с 1.8% при производството на потребителски стоки и спад с 0.3% на капиталовите стоки. Тези данните отразяват периода малко преди пандемията от коронавируса да започне да оказва влияние.

Мерките за борба с разпространението на заразата оказват силно негативно влияние върху всички сектори. Фабриките и предприятия са затворени от седмици, а не един и двама икономисти очакват най-голямата икономика в Европа да се свие тази година. Федерацията на германските индустрии (BDI) информира, че нейните прогнози са растежът да се свие с 3-6% тази година, ако страната остане блокирана за максимум шест седмици.

Подкрепи Economic.bg