Рекордните 6.6 млн. души останаха без работа в САЩ за седмица

Общо 10 млн. американци са поискали обезщетение от държавата заради загуба на работа за последните 2 седмици

Рекордните 6.6 млн. души останаха без работа в САЩ за седмица

Снимка: Unsplash

1684 ~ 1 мин. четене

Вълната от американци, загубили работата си, продължава да расте. През миналата седмица са подадени безпрецедентните в историята на САЩ 6.6 млн. нови заявления за подпомагане срещу безработица, съобщи Министерството на труда, предава CNBC.

Икономистите очакваха броят на новите заявления да бъде около 3.1 млн. - малък спад спрямо първата сериозна вълна от 3.3 млн. нови безработни седмица по-рано.

Така за две седмици, през които САЩ бяха ударени жестоко от епидемията от коронавирус, общо 10 млн. американци са напуснали пазара на труда. Преди епидемията да обхване най-голямата икономика в света, страната се радваше на рекордна заетост.

Статистиката показва, че толкова голям ръст на безработицата като през последните седмици никога не е имало. Предишната най-лоша година по отношение на този показател е била 1982 г., но и тогава най-голямото седмично увеличение е стигнало 700 хил. души, пише CNBC.

Тези, които се намират в долния край на скалата на заплатите, са най-силно засегнати по време на криза, тъй като предприятията съкращават персонал и замразяват наемането, докато няма повече видимост как ще проработят усилията за овладяване на вируса.

„Преживяхме голямата рецесия а преди това и 11 септември. Това, което виждаме при този спад, всъщност е по-лошо и от двете събития“, заяви Ирина Новоселски, изпълнителен директор на онлайн платформата за търсене и предлагане на работа CareerBuilder.

Всеки щат отчита увеличение на исковете за седмицата, приключваща на 21 март. Най-много такива са подадени в Пенсилвания, Охайо и Масачузетс.

Подкрепи Economic.bg