Решението на Лондон за карантината носи „още мъки“ на авиацията

То може да доведе до нови съкращения и да попречи на възстановяването, смятат в Wizz Air

Решението на Лондон за карантината носи „още мъки“ на авиацията

Снимка: Unsplah

5080 ~ 2 мин. четене

Великобритания обяви, че от 8 юни започва да поставя под 14-дневна карантина всички, влизащи от чужбина граждани. Решението на правителството на Борис Джонсън дойде в момент, в който повечето страни по света вече разхлабват карантинните мерки. Това предизвика недоволство сред местните туроператори, които предупредиха, че този ход от страна на правителството може да „отблъсне“ всички туристи.

Оказва се обаче, че решението на една държава може да повлияе върху възстановяване на един от най-засегнатите сектори от коронакризата – авиацията. Според изпълнителния директор на най-големия нискотарифен превозвач Wizz Air, Йозеф Варади, правителственото решение ще донесе „още мъки“ на индустрията и още хората ще загубят работата си. По думите му търсенето на полети от и до Обединеното кралство може да се свие с 80% заради новите правила.

„За съжаление намаляването на въздушния трафик от и до Великобритания с около 60-80% ще доведе до нова вълна от съкращения в сектора“, предупреди Варади в интервю за Sky News. Той определи въведената карантина като „твърда мярка“ и добави, че е „доста съмнително колко приложима мярка всъщност е и какъв резултат ще даде“.

Унгарската авиокомпания Wizz Air възобнови някои от полетите си от базата си в Лутън през май, превръщайки се в една от първите авиокомпании в Европа, която отново започна да лети.

По думите на изпълнителния директор на превозвача самолетите на Wizz Air вече летят до около 60% от маршрутите си с коефициент на натоварване 70-75%, което предполага, че търсенето вече се възстановява и при отпадане на ограниченията хората ще се завърнат на борда“.

Йозеф Варади не е единственият, който предупреждава, че решението на правителството на Борис Джонсън може да попречи на успешния рестарт на индустрията. Изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лийър също разкритикува карантината на всички пристигащи и обяви, че няма ясни правила.

По рано тази седмица той каза: „Карантината е шега. Няма ясни правила, няма контрол, формулярът, който трябва да се попълни от пристигащите дори не е публикуван, а потенциално болните, които пристигат в Лондон преди да стигнат до мястото за карантина, се качват на градския транспорт и пак могат да заразяват, ако наистина са болни“.

Подкрепи Economic.bg