Русия изпрати в космоса хуманоиден робот

Той ще изпълнява задачи, опасни за хората

Русия изпрати в космоса хуманоиден робот

Снимка: БТА

1480 ~ 1 мин. четене
Русия пусна в космоса за пръв път хуманоиден робот в естествен човешки ръст, за да изпълнява задачи, считани за твърде опасни за хората. Skybot F-850 започна своето пътуване до Международната космическа станция в 02:38 ч. лондонско време, когато излетя от космодрома "Байконур" в Казахстан на борда на космическия кораб "Съюз MS-14".

Непилотираният космически кораб, който се очаква да достигне МКС в неделя сутринта, беше изстрелян с помощта на ракета носител "Союз-2.1а", от която сега се е отделил.

Известен като Фьодор, Skybot е разработен от руската компания Androidnaya Technika и Фондация за напреднали изследователски проекти от името на руската държава. Основната му цел е да замени хората в опасни ситуации, като пътуването се използва за тестване на ракетните системи при условия на космически полет. Освен че се използва в опасни зони, роботът ще работи като „помощник“, допълвайки задълженията на астронавтите и извършвайки ремонтни и технически дейности, когато няма екипаж.

Операторите могат да насочват Фьодор, който е висок 1.8 метра и тежи около 352 паунда, използвайки компютър или контролен костюм, но машината също може да работи автономно.

Руската космическа агенция заяви, че пътуването на Фьодор бележи „първия полет на такъв необичаен астронавт в орбита“.

Роботът ще остане в орбита две седмици, преди да се върне на земята в началото на септември.

"Съюз MS-14" ще достави научно оборудване, както и лекарства, хранителни запаси и пакети за членовете на екипажа на МКС.
Подкрепи Economic.bg