Ryanair не очаква да полети преди юни

Самолетите обаче са готови за репатриращи полети или спешни доставки на лекарства, храни и оборудване

Ryanair не очаква да полети преди юни

Снимка: Pixabay

7054 ~ 2 мин. четене
Ryanair обяви, че очаква да няма повече търговски полети между 24 март и юни 2020 г. Най-голямата европейска нискотарифна авиокомпания заяви, че нейният флот вероятно ще бъде заземен за целия април и май вследствие на „безпрецедентните ограничения“ за пътуване на фона на глобалната пандемия от коронавирус, пише Independent.

Забраните за полети в цяла Европа вече затвориха небето на континента за всички, освен за няколко спасителни полета, и Ryanair заяви, че въз основа на продължителността на блокирането в Китай най-вероятно пътуването ще бъде спряно за три месеца.

"Не очакваме да изпълняваме полети през месеците април и май, но това ясно ще зависи от мерките на правителствата и във всички случаи ще спазваме тези инструкции", заяви изпълнителният директор на авиокомпанията Майкъл О'Лири в изявление, публикувано на сайта на компанията, както и в каналите й в социалните мрежи.

Въпреки това нискотарифният превозвач заяви, че ще предлага своите самолети за репатриращи полети и за спешни доставки на храни, жизненоважни лекарства и лични предпазни средства в цяла Европа, където е необходимо.

„Тъй като европейските граници са задръстени или затворени, Ryanair може да играе жизненоважна роля за доставки на жизненоважни лекарства и хранителни запаси“, заяви той.

„Ние продължаваме да работим с правителствата на ЕС за спасителни полети, за да върнем изоставени пътници в родината им. Във всички случаи тези полети се извършват при максимална безопасност, с ежедневна дезинфекция на самолети, които да сведат до минимум социалните контакти".

Пътниците, чиито полети на Ryanair са отменени поради нови ограничения за пътуване, ще получат имейл, в който ще бъдат описани техните възможности, през следващите две седмици. Авиокомпанията помоли клиентите да бъдат търпеливи и да се въздържат от обаждания, тъй като е намалила офис персонала с 50%, за да спазва правилата за социално дистанциране.

По-малко служители означава, че те няма да могат да се занимават с други, освен с най-неотложните случаи, които през следващите дни ще бъдат спасителни полети, се казва в съобщението.

„Въпреки че близкото бъдеще е несигурно, важно е да се помни, че като всички пандемии и тази криза ще премине“, добави О’Лиъри.

„Ще направим всичко възможно, за да поддържаме нашите самолети, екипажите и нашите инженерни екипи оперативни, така че когато Европа победи пандемията Covid-19, ние ще сме готови да се върнем към летенето, за да позволим на европейските граждани да се върнат на работа, да посетят приятелите и семействата си и да възстановим европейската туристическа индустрия, от която зависят толкова милиони работни места и семейства“, завършва той изявлението.
Подкрепи Economic.bg