С цел по-голяма дистанция: EasyJet ще остави средните седалки празни

Това ще е първата стъпка на компанията във фаза „пробуждане“ на сектора

С цел по-голяма дистанция: EasyJet ще остави средните седалки празни

Снимка: pixabay

2168 ~ 2 мин. четене

Британската нискобюджетна авиокомпания EasyJet обяви, че планира да остави средните седалки в самолетите празни с цел спазване на по-голяма дистанция между пътниците, когато полетите по цял свят отново се възстановят, съобщава BBC.

Изпълнителният директор на компанията, Йохан Лундгрен смята, че именно тази мярка ще насъчи хората да летят след отминаване на заразата, без да се страхуват за здравето си. „Смятам, че това е стъпката, която очакват нашите клиенти и затова ще я предприемем“, каза той.

По думите му авиокомпанията ще е в състояние да приложи мярката – да има пътници само до прозореца и пътека, защото в първите дни на „пробуждане“ на полетите, не всички места на борда на EasyJet ще се напълнят. „Говоря за тази стъпка като начална фаза след отминаване на заразата, но все пак никой не знае колко дълго това ще продължи“, каза Лундгрен.

Той каза още, че към момента резервациите , които има авиокомпанията за зимния сезон за доста повече в сравнение с година по-рано. Това обаче се дължи на факта, че повечето от пътниците, които са имали билети за този сезон са ги пренасочили за зимния заради избухването на епидемията от коронавирус и забраната за пътувания.

EasyJet също така разкри, че очаква да отчете коригирана загуба преди данъците от 360 и 380 милиона паунда за първата половина на финансовата си година. Авиокомпанията ще понесе значителни загуби свързани и с разходите за гориво, тъй като вече е купила реактивно гориво за своите самолети, но все още не знае кога те отново ще „полетят“.

Припомняме, че на март EasyJet обяви завършването на програмата за прибиране на граждани на ЕС и обяви, че напълно спира всички полети. През последните дни на миналия месец превозвачът е помогнал за превозването на пътници, като е извършил повече от 650 спасителни полета, връщайки у дома повече от 45 000 клиенти. Портфолиото на авиокомпанията, базирана на летище „Лутън“, включва 344 самолета, които ще останат зеземени. Така компанията "премахва значителни разходи", докато авиационната индустрия се бори да се справи с колапса на търсенето, причинен от избухването на вируса.

Подкрепи Economic.bg