Ден след старта на сгъваемия Moto Razr започнаха и дефектите

Досега има множество счупени демонстрационнии телефони в магазините и неуспешен тест за сгъване

Ден след старта на сгъваемия Moto Razr започнаха и дефектите

Снимка: Motorola

4460 ~ 2 мин. четене

И така, колко издръжлив е новият Moto Razr? Хитовият модел на Motorola, който беше възроден със сгъваем дисплей, има редица недоказани функции, относно които след публичния провал на Galaxy Fold всеки потенциален клиент трябва да бъде загрижен. И вече започват да се трупат доказателства, че Razr може да е поредният деликатен сгъваем телефон, който не е в състояние да издържи дълго на ежедневната употреба, пише ArsTechnica.

В допълнение към същите проблеми с издръжливостта на дисплея, които имаше Galaxy Fold - OLED дисплей, който трябва да се справи както със стреса от огъване, така и с лесно повреждащо се пластмасово покритие на дисплея - Razr има система от панти, която е много по-сложна от тази на Galaxy Fold. Но вече няколко източника дават заявки, че този дизайн на пантите няма да издържи дълго.

Първото доказателство идва от сайта CNET, който обяви резултати от теста за изпитания на Moto Razr с разочароващи резултати. CNET използва Foldbot на SquareTrade, робот, предназначен да отваря и затваря сгъваеми смартфони многократно, докато те се счупят. Galaxy Fold издържа 120 000 сгъвания, преди умората от огъване да унищожи дисплея. CNET се надяваше Razr да издържи на подобен тест около 100 000 пъти, но телефонът на Moto издържа само около четвърт от това време. След 27 000 сгъвания механизмът се развали и телефонът вече не можеше да се затвори.

Apple казва, че средният потребител на iPhone отключва телефона 80 пъти на ден, докато Statista казва, че активните потребители правят между 63 и 79 отключвания на ден. Ако приложим тези данни към този тест на Razr, по-активните потребители биха имали проблеми със сгъването след около една година ползване.

И докато CNET дава само един пример, се появиха и други съобщения, че от сгъващия механизъм има много да се желае. В Twitter има няколко видеоклипа на механизма, който скърца веднага след изваждането на телефона от кутията. Razr се появи в продажба едва вчера, но оставените в магазините демо телефони вече дават дефекти, а други видеоклипове показват трептящи дисплеи и зелени линии, преминаващи през дисплея.

Друг потенциален проблем е, че дисплеят не е прикрепен към телефона по целия си периметър, което може да позволи на отпадъци да влязат под дисплея и да го счупят.

От Motorola не дават ясни отговори на въпросите, макар че пуснаха официално видео, което твърди, че проблемите са "нормални" за гъвкавия дисплей.

Досега всеки смартфон с огъващ се дисплей има някакъв проблем с издръжливостта. Това все още са устройства от първо поколение с много грешки, с които могат да се справят, и с високи до небето цени (Razr струва 1500 долара и е по-евтиния вариант). Но остава впечатлението, че всеки потребител, който закупи сгъваем смартфон, поема голям риск.

Подкрепи Economic.bg