Швеция рециклира всичкия си боклук, отоплява се с него

Скандинавската страна вече внася отпадъци, за да захранва заводите си

Швеция рециклира всичкия си боклук, отоплява се с него
5848 ~ 2 мин. четене

Швеция е толкова добра в рециклирането, че от няколко години внася отпадъци от други държави, за да поддържа работата на заводите си. Едва 1% от отпадъците на шведските домакинства се изпращат за депониране от 2011 г. насам, всичко друго се рециклира, пише в. Independent.

Толкова ефективна система за рециклиране нямат дори държави като Великобритания, Франция и Германия, макар там преработката на отпадъците от години да е държавна политика.

Великобритания постига напредък в дела на рециклираните отпадъци. За целта са инвестирани стотици милиони паунди в съоръжения за рециклиране и такива за превръщане на отпадъците в енергия. Създадени са и стотици работни места в тази област. Според последните данни 44% от отпадъците на Обединеното кралство са рециклирани, а сериозна част от британския боклук се изпраща именно в Швеция.

Скандинавската държава неслучайно постига впечатляващи стойности в рециклирането, защото грижата за околната среда е национален приоритет. Тя е една от първите държави, която наложи по-тежък данък за използването на изкопаеми горива преди цели 25 години, а сега добива почти половината от електроенергията си от възобновяеми източници.

„Шведите са големи природолюбители и знаят какво е необходимо за опазването на чистотата на околната среда. Те не изхвърлят боклуците си на открито, а ги предават за рециклиране и повторна употреба“, обясни Ана-Карин Грипвал от Шведската асоциация за управление на отпадъците.

Швеция изпълнява стриктно националните политики за рециклиране, а местните компании печелят добре от внос и изгаряне на отпадъци. Генерираната енергия отива за отопление на домакинствата.

„Така ние се възползваме от изгарянето на отпадъците и се отопляваме с тях, използвайки ги като заместител на изкопаемите горива. В Южна Европа не действат така, там получената топлина се прахосва“, посочва Грипвал.

Шведската отоплителна мрежа има и своите противници. Те смятат, че държавата избягва истинско рециклиране, изпращайки отпадъците за инсинерация (изгаряне). Мениджъри на заводи за хартия изтъкват, че тяхната продукция може да бъдат използвана 6 пъти, преди да стане на прах. Ако Швеция изгаря хартията преди този момент, тя пропилява възможността за правилно рециклиране и замества използваната хартия с прясна суровина.

Целта на скандинавската държава е да се спре изпращането на отпадъците за рециклиране, като вместо това се насърчава идеята за поправка, споделяне и повторно използване.

Грипвал смята, че шведската политика на внос на отпадъци от други държави е временна. „В страните от ЕС има забрана за депониране на отпадъци, така че вместо да платят съответната глоба, те ни правят услуга, изпращайки ни отпадъците си. Държавите членки трябва да изградят свои собствени заводи, да намалят отпадъците си. Ние в Швеция работим усилено в тази насока“, обясни тя.

„Надяваме се, че ще има по-малко отпадъци. Тези, които трябва инсинерират, трябва да се изгарят във всяка страна. Но за да се използва рециклирането за отопление, трябва да разполагате с топлофикационни или охладителни системи, да построите съответната инфраструктура, което отнема време“, подчерта Грипвал.

Подкрепи Economic.bg