Симеонов предлага казина да има само в курортите и луксозните хотели

Идеята на лидера на НФСБ е всички казина извън курортите да могат да съществуват до 2025 г.

Симеонов предлага казина да има само в курортите и луксозните хотели

Снимка: Economic.bg/Архив

5630 ~ 2 мин. четене

Игрални зали и казина да има само в курортите, 5-звездните хотели, както и в близост до граничните пунктове, но не и в центъра на града например. Такава поправка в Закона за хазарта внесоха "Патриотите" начело с лидера на НФСБ Валери Симеонов. Според текстовете на законопроекта се предвижда подобни места за хазарт да има и в пограничните селища, намиращи се на не повече от 20 километра от гранични пунктове.

Това са поредните поправки в Закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов. Негова беше и идеята за забрана на частните оператори да продават лотарийни билети. Това не беше и първата „атака“ на Симеонов срещу хазарта. Първоначално лидерът на НФСБ искаше да забрани рекламите на лотарийни игри по телевизията. Предложенията му в край на сметка не бяха изцяло приети, но последната, внесена от него поправка, свързана с частните лотарии, беше приета и така на практика те бяха забранени с решение на парламента отпреди няколко месеца.

Сега идеята на Симеонов е игралните зали и казината извън посочените в законопроекта зони да могат да работят само до края на 2025 г. Курортите, в които ще може да се играе хазарт след това, според внесеното предложение, са Албена, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Елените, Слънчев бряг, Дюни, Приморско, Пампорово, Боровец и Банско.

В мотивите към новите текстове се посочва, че се продължава философията за ограничаване на хазартната зависимост. Посочва се, че тя често започва „с приемливо социално и за забавление залагане“, но често се стига до пристрастяване и патологично разстройство. Според Симеонов като ограниченията влязат в сила от 2025 г., пристрастените по плавно биха преодолели своята зависимост, както и плавно преустановяване на дейността и загубата на приходи за държавния бюджет.

Подкрепи Economic.bg