Спасяването на световната икономика дотук струва $7 трлн. и ще расте

Икономистите се притесняват, че дори херкулесови усилия няма да бъдат достатъчни, ако кризата продължи след юни

Спасяването на световната икономика дотук струва $7 трлн. и ще расте

Снимка: Unsplashed

2408 ~ 2 мин. четене
Съединените щати, Европа, Япония, Китай и Индия отприщват трилиони долари правителствени разходи, опитвайки се отчаяно да попречат на глобалната икономика да "потъне в депресия".

Реакцията на пандемията от коронавирус е безпрецедентна по отношение на скоростта и мащабите. Ангажиментите на правителствата и централните банки до момента са близо 7 трлн. долара, показва анализ на CNN Business. Общата сума включва държавни разходи, гаранции за заеми и данъчни облекчения, както и печатане на пари от централните банки за закупуване на активи като облигации и акции.

Цифрата включва пакета за помощи от 2 трлн. долара на САЩ, който предстои да бъде приет от Конгреса, и очакваните 30 трлн. йени (274 млрд. долара) стимули от Япония, които могат да бъдат одобрени следващия месец. В Европа CNN Business отчита стимулиращите усилия на най-големите икономики: Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия и Испания.

Съвместните усилия подтискат реакцията на финансовата криза от 2008 г., която разби по онова време рекордите. Но икономистите се притесняват, че дори херкулесовите усилия, предприети досега, няма да бъдат достатъчни, ако кризата продължи след юни.

"Пакетът стимули на САЩ в размер на 2 трлн. долара вероятно е минимумът, необходим за компенсиране на текущите ефекти от заразата", заяви икономистът от Bank of America Джоузеф Сонг пред клиенти в четвъртък. "Икономиката вероятно ще се нуждае от близо 3 трлн. долара фискални стимули, ако не и повече."

Последният път, когато глобалният икономически растеж е бил така подтиснат, е било през 1938 г., според Четан Ахия, главен икономист на Morgan Stanley.

Лидерите на Г-20, които представляват най-големите икономики в света, заявиха в четвъртък, че са готови да направят "каквото е необходимо", за да сведат до минимум икономическите щети от пандемията и да възстановят глобалния растеж.

"Размерът и обхватът на този отговор ще върнат глобалната икономика на крака и ще създадат силна основа за защита на работните места и възстановяване на растежа", заявиха лидерите в съвместно изявление след видеоконференция. Те казват, че техните страни са поели ангажимент за стимулиране на стойност 5 трлн. долара.

И все пак огромните разходи могат само да притъпят част от икономическата болка. Докато обезщетенията за безработица и намаляване на чековете за гражданите ще предоставят така необходимата помощ, икономиката не може да започне да се възстановява сериозно, докато баровете и ресторантите не започнат да отварят отново, докато хората не се върнат на работа и не възобновяват пътуванията си. Дори и тогава ще отнеме време, както сега открива Китай.

„Няма да е възможно да се върнете към същото ниво на продукция и активност незабавно“, каза Ахия, отбелязвайки дългосрочните ефекти на рязък скок на безработицата и разбити корпоративни баланси.
Подкрепи Economic.bg