Законът за енергетиката трябва да гарантира връщането на 45 млн. лв. на бизнеса

Според Константин Стаменов бизнесът не е трябвало да излиза на свободния пазар на природен газ в началото на годината

Законът за енергетиката трябва да гарантира връщането на 45 млн. лв. на бизнеса
2837 ~ 3 мин. четене

Работодателските организации настояват в промените в Закона за енергетиката да е вписано ясно как „Булгаргаз“ ще върне на промишлените потребители надвзетите суми от 45 млн. лв. по новия договор с руската компания „Газпром“. Това заяви председателят на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) и експерт към работодателската организация КРИБ Константин Стаменов.

„Вчера министърът каза по време на заседанието на Енергийната комисия, че няма да се промени законът между първо и второ четене. Ние сме пратили своето становище по тази тема отдавна. Трябва да намерят начин тези поправки да влязат в промените в Закона за енергетиката“, обясни Стаменов.

„Големият проблем е за първото тримесечие, в което не сме на регулирани цени и ние искаме да се запише в Закона, че и на нас ще ни се върнат пари, защото през първото тримесечие, поради факта, че бяхме с клаузите „взимаш или плащаш“, сме купували от „Булгаргаз“ на цени, приравнени на регулираните“, обясни Стаменов.

„Въпросът е, че сме плащали на някого сметка на непазарни цени, както сме плащали на регулирания пазар, а след това ни казват, че тези пари, които трябва да върнат, вместо да ги върнат, ще ги дадат за засаждане на дървета или каквото и да е друго. Това са нашите пари“, категоричен е експертът.

По думите му бизнесът иска да е на либерализиран пазар, но не под условия. „Ние в момента сме на либерализира пазар, но под условие, защото сме си купили количествата по договор „взимаш или плащаш“. Защото никой не ни е послушал като е променял закона - да се изчака да минем зимния период“, добави той.

Експертът коментира, че още когато е вписван законът големите потребители са заявили количества пред „Булгаргаз“. „Съответно „Булгаргаз“ ги заявява към „Газпром“. Т.е. ние сега, за да се откачим от тези договори, трябва да се съдим с „Булгаргаз“. На 1 януари, в началото на зимата трябваше да започваме да се съдим с „Булгаргаз“ дали сме заявили количествата и имаме ли клауза „взимаш или плащаш“, добави Стаменов.

В момента икономиката се е сринала и не очакваме да влизаме в нови юридически казуси, как да ни върнат парите, коментира ситуацията Константин Стаменов.

По думите му индустрията отговаря за половината от потреблението на природен газ в България и от 1 януари се води на свободно договорени цени, но на практика не е. „Защото преди да ни напишат закона, че сме на свободно договорени цени, т.е. да ни махнат от онези, които могат да купуват по регулирани цени, ние вече си бяхме заявили количествата пред „Булгаргаз“, обясни енергийният експерт.

Според Стаменов бизнесът не е трябвало да излиза на свободния пазар на природен газ в началото на годината. „Миналата година многократно го казах и в парламента. Казах им, че не може в средата на зимата да изкарат цялата индустрия в някакъв неясен механизъм, който се води свободен пазар. Правихме много срещи – и с КЕВР, и с министър Теменужка Петкова. Не може да ни дават някаква неясна рамка, която да наричат свободен пазар“, заключи той. Предлагахме индустрията да купува по свободно договорени цени от 1 април 2020 г.

Подкрепи Economic.bg