„Стомана Индъстри“ съкращава 300 души заради кризата

Поръчките са намалели с 40%, тъй като автомобилните компании не работят и суровината не се ползва

„Стомана Индъстри“ съкращава 300 души заради кризата

Снимка: Стомана Индъстри

2807 ~ 1 мин. четене

"Стомана Индъстри" съкращава 301 от своите служители заради извънредната обстановка. Новината съобщи Антон Петров, представител на белгийската компания Viohalco, която е собственик на пернишкото стоманодобивно предприятие. По думите му те са от всички звена на дружеството.

Мярката се предприема заради спад в производството и срив на цените на продукцията, предизвикани от световната пандемия от COVID-19. Поръчките са намалели с 40%.

"Автомобилната индустрия е една от движещите за черната металургия, а тя навсякъде спря", каза Петров пред БТА. Така в дружеството ще останат на работа около 950 души и още 350 в съпътстващи фирми.

Няма пряка зависимост между направените съкращения и водната криза в Перник, обясни Петров. По думите му през януари предприятието е загубило някои поръчки заради ситуацията с водата.

"Сега сме се преустроили, ползваме вода от собствени източници и от реката, предприехме действия по рециклиране на водите", уточни Петров. Със съкращението "Стомана Индъстри" възнамерява да постигне по-добра оперативна годност и конкурентоспособност, както и да съхрани дейността на предприятието.

Подкрепи Economic.bg