Строежът на „Балкански поток“ се забавя до края на годината

Борисов се похвали на Вучич с мащабите и напредъка на строителството

Строежът на „Балкански поток“ се забавя до края на годината
5402 ~ 3 мин. четене

Мащабният проект „Балканки поток“, който тръгва от Русия като "Турски поток", беше основен акцент в срещата между българския премиер Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич днес. В типично свой стил Борисов разведе Вучич из инфраструктурните проекти, които свързват двете държави. Двамата лидери обиколиха строежа на „Балкански поток“ и автомагистрала „Европа“ с хеликоптер, а след това и с джип. По време на целия тур Борисов пусна безброй живи включвания в профила си в социалната мрежа Facebook.   

Борисов се похвали с мащабите на строежа и напредъка по строителството на разширението на "Турски поток" през България. С Вучич направиха детайлна разходка по трасето и разгледаха всички процеси по полагането на тръбите. Газопроводът е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в страната ни. И двамата лидери са на мнение, че проектът е от изключително значение за енергийната сигурност на целия Балкански регион. „Обединяващо име Балкани. От България до Сърбия все е Балкан“, добави премиерът Борисов. „Аз знам, където има газопроводи, няма война“, каза още българският премиер на сръбския президент.

Проектът се забавя

Срокът, в който България ще приключи изграждането на проекта, остава неясен. Българските амбиции бяха, че първите 308 км от него ще са готови през май 2020 г. Ще спазим сроковете и газопроводът "Балкански поток" ще е готов в края на май, заяви премиерът Бойко Борисов при една от своите инспекции в началото на 2020 г. „През месец май трябва да бъдат готови първите 308 км от „Балкански поток“, заяви в края на февруари министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод информация, че има забавяне в изграждането на проекта.

Кризата с Covid-19 обаче нямаше как да подмине газовият проект. В края на април Министерството на енергетиката вече признават в запитване на „Капитал“, че „дейностите по строителството на отсечката на „Турски поток“ през България се бавят заради ограниченията, породени от Covid-19. Спазването на мерките затруднява осигуряването на квалифицирани кадри и спазването на производствени срокове, както и тези за доставка на материали, което възпрепятства процесите и строително-монтажните работи на обекта“.

Днес премиерът за първи път коментира нов срок след забавянията заради коронакризата и обеща, че руски газ през България за Сърбия ще потече до края на година. Срокът е за първите 308 км от трасето, които ще позволят на руския газ да стига до Сърбия през България. Цялото трасе е общо 474 км и се изгражда от консорциум „Аркад“ срещу 2.1 млрд. лв.

Борисов днес каза още, че проектът се изгражда „честно, почетено с изключителната помощ и съдействие на Европейската комисия, спазвайки абсолютно всички изисквания на Третия енергиен пакет, аплодиран от Вашингтон през Москва и Анкара до Белград, защото работим честно, а инвестицията е изцяло българска“.

Сърбия е готова

Сърбия е готова с изграждането на "Турски поток" на нейна територия и чака България да приключи със строежа на своята част, за да се свърже с Турция. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов увери двамата лидери, че по проекта се работи активно и добави, че по него тук работят и сръбски специалисти. По думите му в момента на трасето са 1500 човека, а до юли-август ще има над 3500 души, които да работят.

Вучич коментира, че изграждането на „Балкански поток“ е от важно и съществено значение за България и Сърбия. „И за двете държави осъществяването на този проект означава икономически растеж, растеж в промишлеността и осигуряването на един най-важните енергийни източници“. По думите му "Балкански поток" е съществен проект в дългосрочен план и се надява, че скоро ще се съединят сръбската с българската част на трасето.

„Много добре вози в джипката“, заключи Вучич в изказването си на брифинга след разходката.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg