Световната рецесия е започнала през март

През април се очакват още по-мрачни резултати

Световната рецесия е започнала през март

Снимка: Pixabay

5950 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Глобалната икономика се свива, блокирани са цели държави, веригите на доставки са нарушени, бизнесът е изправен на ръба на оцеляването, а пазарите изпратиха най-лошото си тримесечие от десетилетия, а загубите в световен мащаб са много по-големи, отколкото в първите дни на финансовата криза, започнала преди месец, според проучване на Bloomberg.

Данните показват, че през март глобалната икономика се свива с 0.5% на годишна база, докато през февруари е отчетен ръст от 0.1%, за януари покачването е 4.2%.

Данните за глобалния брутен вътрешен продукт показва, че световната икономика се намира в рецесия:


Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса се задълбочиха и се очаква да останат в сила и през април. Ако това се случи, резултатите за март едва ли ще бъдат най-мрачните. Според някои анализатори предстоящият икономически спад може да бъде по-голям от този през 2009 г., за сравнение тогава свиването беше 1.7%.

ООН преобърна прогнозите си растеж преди няколко дни. Глобалната икономика може да се свие с почти 1% тази година заради коронавируса, което е рязка промяна от пред-пандемичните очаквания на международната организация за растеж от 2.5%.

Според доклада умереното намаляване на частното потребление, инвестициите и износа ще се компенсират от увеличаването на правителствените разходи. Засега най-лошият сценарий според ООН е световната продукция да се свие с 0.9%.

Реакцията на пандемията от коронавирус е безпрецедентна по отношение на скоростта и мащабите си. Ангажиментите на правителствата и централните банки до момента са за над 7 трлн. долара. Общата сума включва държавни разходи, гаранции за заеми и данъчни облекчения, както и печатане на пари от централните банки за закупуване на активи като облигации и акции.

Подкрепи Economic.bg