Търговското напрежение между ЕС и САЩ ескалира

ЕС може да бъде принуден да наложи тарифи за милиарди долари върху американски стоки още през юли

Търговското напрежение между ЕС и САЩ ескалира

Снимка: БТА

3221 ~ 2 мин. четене

Усилията на Европейския съюз за успокояване на трансатлантическото търговско напрежение са в застой, заяви еврокомисарят по търговията Фил Хоган, като добави, че пробив може би ще бъде направен чак след ноември, когато са предстоящите избори в САЩ, предава Bloomberg.

През последните седмици Вашингтон направи крачка назад в преговорите, насочени към разрешаване на дългогодишен спор относно субсидиите за производителите на самолети. Невъзможността да бъде постигнато споразумение може да принуди Европа да наложи тарифи за милиарди долари американски стоки още през юли, обясни Хоган по време на видеоконференция с министрите на търговията на ЕС във вторник.

„Трябва да признаем, че САЩ сега са в предизборна фаза. Политическото внимание във Вашингтон е по-скоро върху непосредствените предизвикателства във вътрешната политика на страната“, заяви Хоган.

ЕС иска да поднови примирието от юли 2018 г., което започна да се разпада в края на миналата година със заплахите на САЩ към ЕС за нови тарифи. Основно сред притесненията на Европа е заплахата САЩ да ударят вноса на автомобили и авточасти от ЕС с мита, основани на съображения за национална сигурност.

Митата върху автомобилите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп възроди тази възможност на 5 юни по време на коментари в Мейн, където той поиска от ЕС „веднага“ да свали настоящата тарифа от 8% върху вноса на американски омар.

Хоган предупреди европейските министри във вторник да очакват и повече подобни реплики. Междувременно светлината на прожекторите в трансатлантическите търговски отношения вероятно ще се върне към почти двуседмичния спор относно субсидиите за самолети.

Миналата година на САЩ бе дадена зелена светлина от Световната търговска организация (СТО) да наложи мита върху 7.5 млрд. долара европейски стоки в отговор на нелегална държавна помощ на Airbus. Хоган заяви, че очаква СТО да се произнесе в началото на юли по паралелно дело на ЕС срещу американската помощ на Boeing.

„Съжалявам, че САЩ се оттегли от преговорите за споразумение през последните седмици. Следователно позициите са все още доста раздалечени. Ако това остане така, ЕС няма да има друг избор, освен да упражни правата си и да наложи санкции - в случая на Boeing, след като получим отговор от СТО“, коментира Хоган.

По отделен въпрос за СТО, Хоган заяви във вторник, че обмисля възможността да стане кандидат в надпреварата за нов ръководител на глобалния търговски арбитър. СТО приема номинации между 8 юни и 8 юли.

Европа желае да подсили СТО на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай, което заплашва да подкопае глобалния търговски ред, установен след Втората световна война. Последният европеец начело на СТО бе Паскал Лами, французин, който заемаше поста между 2005 и 2013 г.

Подкрепи Economic.bg