10-те най-корумпирани държави в света

В проучването са взели участие 15 000 бизнес лидери

10-те най-корумпирани държави в света
6396 ~ 2 мин. четене
Световният икономически форум класира най-корумпираните страни в света на база доклада за глобалната конкурентоспособност.  Списъкът е изготвен върху проучване, проведено в периода февруари - юни 2016 г., в което са взели участие 15 000 бизнес лидери от 141 държави.

Участниците са отговаряли на три основни въпроса, като са ги оценявали от 1 до 7 точки (7 са посочвали за най-некорумпирани страни, а 1 за най-корумпираните):

- Колко често във вашата страна се дават незаконно публични средства за фирми, физически лица или групи?

- Как оценявате етичните стандарти на политиците?

- Колко често във вашата страна се дават подкупи?


Вижте списъка с най-корумпираните страни в света:


10. Полша - 3,7Корупцията в Полша е широко разпространена още след падането на комунизма през 1989 г. Въпреки, че усилията за борба с корупцията имат някакъв ефект, сред поляците се наблюдава безпокойство, че волята на политиците за пълна реформа, не е истинска.


9. Южна Корея - 3,5Корупцията е огромен проблем в Южна Корея - тя е толкова голяма, че страната е въвела закон, който не позволява на хората да купуват храна на стойност по-голяма от 30 000 корейски вона. Той важи за журналисти, учители и държавни служители. Тези, които нарушават закона, ги грози 3 години затвор. 


8. Латвия - 3,5Бизнесът и политиката в Латвия са твърде тясно свързани. В момента дори корупционното бюро в страната разследва шефът на Bank of Latvia за укриване на доходи.


7. Испания - 3,4Корупцията е основен проблем в Испания, която се нарежда с резултат 4,7 за даването на подкупи. Въпреки това общият резултат на страната е 3,5, което я нарежда на 7-о място.


6. Чешка република - 3,3Корупцията в Чешката република е също широко разпространена. Чешкият премиер Петр Нечас, който нарича себе си "Г-н Чисти ръце", бе принуден през 2013 г. да подаде оставка след скандал за корупция, в който му бяха иззети 5 млн. паунда и 10 кг златни кюлчета. 


5. Гърция - 3,290% от гражданите на Гърция вярват, че техните политици са корумпирани. Укриването на данъци е друг основен проблем в страната. Гръцките политици го описват като "национален спорт" с 26 млрд. несъбрани данъци за една година.


4. Унгария - 3,1След падането на комунизма корупцията в Унгария значително се увеличава. Една от първите думи, която идва на ум на младите унгарци, е именно корупция. 


3. Италия - 3,1В Южна Италия корупцията е голяма. Политическите партии се класират като най-корумпираната институция в страната, следвани от парламента и държавните служители.


2. Словакия - 2,7Още през 2011 г. със скандалът "Горила", който разтърси страната, стана ясно, че политици, бизнес лидери и официални лица, редовно взимат подкупи в замяна на частни договори.


1. Мексико - 2,5Организирана престъпност, подкупни скандали и медийни манипулации, са често срещани в страната. Тя се нарежда на първо място с резултат от 2,5. 
Подкрепи Economic.bg