Томислав Дончев: Икономическите щети след карантината ще са по-големи

Правителството мисли първо за работниците, след това за бизнеса, каза вицепремиерът

Томислав Дончев: Икономическите щети след карантината ще са по-големи

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

5410 ~ 2 мин. четене

Не можем да прогнозираме колко дълго ще продължи кризата, но щетите върху икономиката няма да се изчерпят само в рамките на карантината. Щетите ще са по-големи след това, затова трябва да сме бързи и внимателни. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за БНР, в което коментира мерките, които държавата предприема в опита ѝ да подпомогне бизнесът и работниците.

„Ако си тръгнал на десетдневен поход, не трябва да си изядеш храната на втория ден. Анализите са разнопосочни, защото липсва отговор на основния въпрос – колко време ще продължи тази ситуация. Бихме допуснали, че ще е три месеца – по аналог с Китай, но няма гаранции, че това ще е така. Всичките ни действия са в режим на особена неяснота, намираме се в безпрецедентна ситуация. Не знаем облика на това, срещу което се борим“, каза Дончев.

Той е на мнение, че когато се раздава публично финансиране, очакванията са по-големи от реалностите. „Наша е отговорността, когато се раздават парите на българските граждани, да сме максимално премерени и отговорни. Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати за всеки. Схемата, която предлагаме, ще работи, тя е алтернатива на това просто работодателят да освободи работниците. Това е стимул за работодателите да съхранят служителите си и след края на кризата те да започнат да работят на пълни обороти“, каза още вицепремиерът.

Той предупреди бизнеса, че ако си позволи да разпилее персонала си сега, връщането му на работа по време на икономическото съживяване след това ще е бавно. „Искаме да спестим този шок. Мислим за работодателя, но най-вече мислим за работника“, каза Дончев.

По думите му пакетът мерки на България е сходен с този, който прилагат другите държави, но съобразен към мащабите и към икономиката на страната ни. „Автоматична подкрепа от държавата ще получи бизнесът, който страда от въведените ограничения по време на карантината – ресторанти, заведения, услуги, които не могат да работят поради приложените мерки. Другите бизнеси могат да получат подкрепа след доказателство, че имат срив в продажбите с повече от 20%“, обясни вицепремиерът.

Очакваните разходи на първия етап са около 1 млрд. лв. 

Дончев подчерта, че страната ни има техническа готовност за теглене на заем. „Бъдещето ще покаже в какъв размер. Имаме известен буфер, който можем да ползваме. Досега сме препрограмирали от оперативни програми 600 млн. лв., а при нужда имаме възможност да реагираме с още около 500 млн. лв., без да предизвикваме щети, като например да прекратяваме валидни договори. Помощ от т.нар. „грантове“ също е мярка, която се разработва в момента. Но трябва да сме по-внимателни“, обясни още той.

Според него Европа, ако е умна и амбициозна, трябва да започне да мисли за една стратегическа реиндустриализация, тоест на територията на Европейския съюз да имаме минимум от производства, които във времена на криза да ни гарантират необходимото и да не разчитаме на внос.

Подкрепи Economic.bg