Тръмп иска да приватизира Международната космическа станция

Планът е държавното финансиране да спре до 2024 г.

Тръмп иска да приватизира Международната космическа станция

Снимка: Wikipedia

1260 ~ 2 мин. четене
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да приватизира Международната космическа станция (МКС). Идеята е държавното финансиране да спре и през 2024 г. тя вече да се е превърнала в нещо като орбитален недвижим имот, експлоатиран от частна компания. Информацията е на The Washington Post, който се позовава на вътрешни документи на НАСА, пише Tech Crunch.  

„Решението за прекъсване на пряката федерална помощ на МКС не означава, че станцията ще бъде изведена от орбита тогава - възможно е индустрията да продължи да използва някои нейни елементи или възможности като част от бъдеща комерсиална платформа“, се казва в документа. 

В него се казва още, че „НАСА ще разшири международните и търговските партньорства през следващите седем години, за да осигури продължаващ достъп и присъствие на хора в ниска орбита около Земята“. 

Планът за приватизиране на МКС вероятно ще се сблъска със стена от несъгласие, главно защото Съединените щати вече са похарчили близо 100 млрд. долара за построяването и функционирането й като част от международната коалиция с Европейската, Канадската, Японската и Руската космически агенции. Междувременно в бюджета за 2019 г. са заложени 150 млн. за развитие на бизнес структури. 

„Като фискален консерватор зная, че едно от най-тъпите неща, които можете да направите, е да отмените програми, след като в тях са инвестирани милиарди, а имат още сериозни възможности за живот“, коментира сенаторът републиканец Тед Крус. Миналата седмица той изрази надежда, че съобщенията за намерението на НАСА да прекрати финансирането на МКС ще се окажат неоснователни. На въпроса възможно ли е публично-частно партньорство, той отговори: „Мисля, че всички ние сме отворени за разумни предложения“.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg