Тристранен отпор срещу идеята за ново име на Македония

В Скопие обвиняват Зоран Заев, че крие от обществото случващото се по темата

Тристранен отпор срещу идеята за ново име на Македония

Снимка: Pixabay

4496 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Решението на македонския премиер Зоран Заев да приеме предложението Македония вече да се казва "Република Илинденска Македония", без да се консултира с опозицията и с експерти, предизвика обществено недоволство. В западната ни съседка са на мнение, че Заев иска да крие от народа какво се обсъжда по темата, предава македонската медия "Курир".

От правителството в Скопие пък обясняват, че "Илинденска Македония" е име с времево определение, което препраща към конкретни дати от миналото, и е реална възможност за компромис между Македония и Гърция. Именно затова управляващите очакват предложението да бъде разбрано и да намери широка подкрепа в Атина.

Македонската партия "Левица" обяви, че осъжда недостойното поведение Заев и на ръководената от него партия "Социалдемократически съюз на Македония" (СДСМ) относно приемането на името "Илинденска Македония". Партията призова за "незабавно и безусловно" прекратяване на преговорите с Гърция и за стартиране на международна процедура Македония да стане пълноправен член на ООН без да сменя сегашното си конституционно име.

В Гърция противопоставянето срещу "Илинденска Македония" също не закъсня. Лидерите на партиите "Нова демокрация", "Движение за промяна", "Реката" и Комунистическа партия на Гърция до един отхвърлиха предложението. Опозиция се очаква да назрее и в управляващата партия СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. Въпреки това гръцкото правителство разгледа предложението като основа за диалог, който може да доведе до решение на десетилетния спор между Атина и Скопие.

Противопоставянията идват на фона на информация от добре информирани източници, според която новото име ще бъде гласувано от македонските депутати, след което се очаква да бъде прието с мнозинство на Европейския съвет в края на юни. Според гръцкия вестник парламентът в Скопие също така ще бъде призован да промени конституцията на Македония, за да бъде включено там новото име.

Редица български учени и историци също се обявиха срещу идеята Македония да се прекръсти на "Илинденска Македония". Проф. Божидар Димитров коментира пред "Фокус", че името "Илинденска Македония" не е удачно, защото не отразява историческата същност на земите, които си търсят име. Според Димитров и Гърция няма да приеме това име, защото една от най-активните части на Илинденско-Преображенското въстание е в районите Леринско и Костурско, които са на гръцка територия. Историкът предложи югозападната ни съседка да се казва Илирия, но добави, че няма значение как се казва държавата, след като населението й е с българско самосъзнание.

Историкът проф. Пламен Павлов подчерта, че "Република Вардарска Македония" е единственият възможен вариант за ново име на Македония. Според него вариантът за "Илинденска Македония" е свързан с внушението, че денят Илинден е нещо изконно македонско, а не българско. Проф. Младен Григоров, председател на фондация „Паметници на българската слава“ коментира, че името обсъжданото в момента ново име не е удачно и е направо смешно. Според него името "Илинденска Македония" е все едно България да бъде кръстена на Априлското въстание или Франция на Френската революция.  Григоров коментира, че досегашното предложение за името "Горна Македония" е много добро, но най-точното според него е "Коминтерновска".

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg