Турската лира пропада въпреки добрите новини

Единствената вероятна причина е подготвяното ново репресивно законодателство на страната

Турската лира пропада въпреки добрите новини

Снимка: Pixabay

7872 ~ 2 мин. четене

От последната търговска сесия в четвъртък до днес турската лира е поевтиняла значително спрямо еврото. По-интересното обаче е, че това се е случило на фона на редица положителни новини, свързани с Турция.

Към 11:50 ч. българско време едно евро се обменяше срещу 5.62 турски лири, докато при затварянето на борсите на 19 юли едно евро се е разменяло за 5.47 лири. Спадът е от над 0.32% и е трудно обясним, защото от 19 до 23 юли международните новини за Турция бяха позитивни.
На 19 юли страната отмени обявеното след неуспешния опит за военен преврат през юли 2016 г. В същия ден Automotive News Europe написа, че Ford, Toyota и Renault ще продължат да инвестират в Турция, въпреки политическите сътресения в страната.

На 20 юли пък стана ясно, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу е провел телефонен разговор с холандския си колега Стеф Блок, с когото са се разбрали да нормализират дипломатическите връзки между двете държави. Отношенията между тях бяха замразени, след като през 2017 г. Холандия забрани на турски да агитират турската диаспора в страната преди конституционния референдум в Турция през април 2017 г. Тогава Холандия провеждаше собствени избори. Впоследствие холандското правителство обяви, че официално е отзовало посланика си от Турция заради дипломатическия спор.

На 21 юли германското правителство отмени икономическите си санкции срещу Турция и намали статута на съвета си към германските граждани да не посещават североизточната ни съседка. Освен това от Министерството на икономиката в Берлин казаха, че лимитът от 1.5 млрд. евро за гарантирания износ към Турция няма да бъде подновен през тази година. Въпросното ограничение беше въведено през юли 2017 г. като начин да бъде притисната Анкара след задържането на германски активист за правата на човека. Заедно с него бяха арестувани петима активисти от други народности. Сред тях беше и ръководителят на турския клон на неправителствената правозащитна организация Amnesty International.

Единствената вероятна причина за новото пропадане на курса на турската лира спрямо този на еврото е започналото в четвъртък обсъждане в турска парламентарна комисия на ново антитерористично законодателство, което цели справяне с продължаващите според Анкара заплахи за сигурността на Турция. Веднага след края на извънредното положение парламентарната Правосъдна комисия в страната започна да разглежда проектозакон, който би позволил на властите да правят масови уволнения на държавни служители, както и да задържат определени заподозрени в ареста за до 12 дни. Пропадането на курса на турската лира е спрямо този на еврото, но не и спрямо курса на долара.
Подкрепи Economic.bg