Увереността на германския бизнес се изпари

Индексът на бизнес климата Ifo достигна рекордно дъно през април

Увереността на германския бизнес се изпари

Снимка: Unsplash

4163 ~ 2 мин. четене

Индексът на бизнес климата в Германия задълбочи спада си през април, като сред причините за това са лошите  икономически резултати в цял свят и очакванията, че слабото търсене ще продължи дълго, пише Bloomberg.

Индексът на увереността, изготвян от немския икономически институт Ifo падна до рекордно ниските 74.3 пункта, което е доста под средната прогноза на икономистите. Намалената покупателна способност на населението и преустановената дейност на големите търговски обекти нанасят тежък удар по бизнеса, като очакванията са скоро Ifo да падне с над 10 пункта.

„Настроенията на германските компании са катастрофална“, заяви президентът на института за икономически изследвания Клеменс Фуест. „Компаниите никога не са били толкова песимистични по отношение на следващите месеци. Коронавирусната криза поразява икономиката ни с пълна мощ", добави говорителя на Ifo.

Германският автомобилостроител Daimler AG се отказа от прогнозите си за годишна печалба. Според компанията пандемията затруднява изчисляването на загубите и всява несигурност. Германският оператор ProSiebenSat.1 е силно засегнат от кризата и очаква общите му приходи от телевизионни реклама през април да намалеят с около 40%.

„Не може да се направи нищо за предотвратяване на дълбоката рецесия, която предстои, но предприятията и домакинствата ще се нуждаят от финансова помощ, за да стъпят отново на краката си, когато пандемията премине“, коментира Джейми Ръш, главен икономист за Европа в Bloomberg.

Правителствата в Европа се опитват да преодолеят икономическия шок от мерките срещу пандемията с безпрецедентни стимули, като вчера беше последният ден за кандидатстване по програмата за борба с натиска върху икономиката, която лидерите на Европейския съюз приеха началото на месеца с бюджет от 540 млрд. евро. Германия от своя страна дава безлимитни гаранции за заеми за малките компании, както и фонд за около 1 трлн. евро като подкрепа за големите компании.

Все пак данните на Ifo са поредния сигнал за задаваща се продължителна рецесия, след като отделен показател вчера показа огромни спадове в активността в частния сектор в Германия, Франция и още 19 страни в Европа и тласна увереността на потребителите в Германия до рекордно ниско ниво.

Проучването на Ifo обхваща 9 000 компании в производствената индустрия, услугите и строителството.

Подкрепи Economic.bg