Прокуратурата иска КЗК да провери цените на горивата у нас

Причината е, че от началото на март стойността на петрола в световен мащаб спадна с 47.4%, а на горивата у нас - с 11%

Прокуратурата иска КЗК да провери цените на горивата у нас
3404 ~ 3 мин. четене

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да направи проверка на пазара на горива в страната. Регулаторът трябва да прецени дали да образува производство за това, защо през последния месец цените на горивата у нас не се повлияват толкова от цените на петрола, които спадат рязко. Това става ясно от съобщение на Върховната административна прокуратура (ВАП).

Преписката във ВАП е образувана във връзка с констатираното значително намаление на стойността на суровия петрол в световен мащаб с 47.4% от началото на месец март, като според данните на Агенция „Митници“ спадът в цените на течните горива в страната е едва около 11%. Въпросната справка на агенцията бе предмет на коментар от страна на финансовия министър Владислав Горанов вчера в ефира на Nova.

„На ВАП е известно, че точната величина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не подлежи на административно регулиране. Независимо от това, същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. „съгласувани практики“ на лицата, които преимуществено предлагат на пазара такива продукти /от рода на големи вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др./ в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност“, пише прокуратурата до КЗК.

По силата закона у нас се забраняват като несъвместими с вътрешния пазар всички споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат търговията между държавите членки и които имат за своя цел или резултат предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията в рамките на вътрешния пазар, и в частност такива, които пряко или косвено определят покупни или продажни цени или други условия на търговията.

Цените на горивата у нас паднаха с приблизително 30 ст. от началото на месец март. Справката от Агенция „Митници“ показва, че все още средните цени с включен акциз и ДДС при освобождаване на горива от данъчни складове са с около 30 ст. по-ниски от цените, обявени за продажба на бензиностанциите.

В сайта има и данни за средната борсова цена на суровия петрол тип "Брент" на международните пазари от началото на месеца се понижи с 47.4% от 51.9 долара/барел на 02 март 2020 г. до 26.5 долара/барел на 27 март 2020 г. Спадът на цената на суровината започва около 6 март 2020 г. и е свързан с разпространението на коронавируса и мерките и ограниченията, които държавите по света предприемат за недопускане на неговото разпространение.

Цените на горивата на обектите за разпространение на крайни потребители (бензиностанции) реагираха на промяната на борсовата цена на суровия петрол една седмица по-късно (около 12 март 2020 г.). Така бензинът средно от 2.14 лв./л. през първата седмица на март постепенно се понижи до 1.90 лв./л. през четвъртата седмица на март 2020 г. Дизеловото гориво в началото на месеца средно се търгуваше на цена 2.11 лв./л. и постепенно от 12 март 2020 г. се понижи до 1.89 лв./л.

Междувременно петролът продължава да поевтинява, а прогнозите са тази седмица потреблението му да намалее с нови 25%, което допълнително ще удари цените на суровината.

Според председателя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев, до известна степен цените на горивата на българския пазар вече са понижени. Още в края на месец февруари и първата седмица на март в почти всеки български град големи, средни и малки търговци предлагаха по-ниски цени. Разбира се, това зависи от текущите наличности на съответния търговец, обясни той на преди две седмици. 

Тогава, на въпрос защо данните в онлайн портала Fuelo.net не показват спад в цените на бензина и дизела през февруари Терзиев заяви, че според него има „известно забавяне в отразяването на цените“. Освен това порталът взима цените от тотемите (таблата, показващи цените) на бензиностанциите,  докато те работели чрез най-различни схеми за правене на отстъпки. Подкрепи Economic.bg