Великобритания затваря банките на 1 ноември при „твърд Brexit”

Според министъра по подготовката за излизане от ЕС без споразумение така биха се ограничили краткосрочните вреди за британската икономика

Великобритания затваря банките на 1 ноември при „твърд Brexit”
18514 ~ 1 мин. четене
Великобритания обмисля да обяви почивен ден за банките на 1 ноември, денят след насрочената дата за Brexit. Това може да се случи, ако страната излезе от ЕС без споразумение за политическите и икономическите им отношения занапред. Целта ще е да се понижи потенциалният финансов хаос при осъществяването на т.нар. „твърд Brexit”.

Планът е на британския министър Майкъл Гоув, който отговаря за подготовката за т.нар. „твърд Brexit”. Според публикации в The Times и Sky News той е обявил, че обмисля тази възможност, пред британски бизнес лидери. Според двама източника, пожелали анонимност, Гоув е казал на бизнесмените: „Не знам дали това изобщо е добра идея. Кажете ми, ако не е. Какво мислите за един почивен ден?”.

Борис Джонсън, който от края на юли е новият премиер на Великобритания, обеща да извади Обединеното кралство от състава на ЕС на 31 октомври, със или без споразумение. Той би осъществил „твърд Brexit” въпреки предупрежденията, че Великобритания, и особено бизнес сферата, не е готова за излизане от ЕС без сделка.

Един потенциален почивен ден за банките би означавал, че финансовите пазари ще останат затворени за 24 часа след отцепването на Великобритания от ЕС, което би смекчило краткосрочния негативен ефект и сътресенията за британската икономика. Засега обаче източниците на информацията за идеята на Гоув са категорични, че тя още не е станала официална правителствена политика.
Подкрепи Economic.bg