Високите цени на храните не засягат еднакво всички
Ето къде влиянието се усеща най-силно
Един от ефектите на по-високите цени на хранителните стоки в дадена страна е и по-висок индекс на потребителските цени (CPI), като измерител на инфлацията.
Това, което трябва да се има предвид, е, че тези цени засягат хората в различните икономики по различен начин. Ефектът има тенденция да бъде много по-силен за страни, които са големи нетни вносители на хранителни стоки и за такива, в които домакинствата отделят сериозен процент от месечния си доход за храна (т.е. хранителните стоки в потребителската им кошница заемат значителен относителен дял).
Използвайки тези два критерия, анализатори от Nomura, японски финансов и консултантски холдинг, цитирани от Business Insider, правят изследване на влиянието от покачващите се цени на хранителните стоки в различни развити и развиващи се страни и получават ясни резултати. Влиянието от бързонарастващите цени на храните върху инфлацията, измерена чрез CPI индекс, е значително по-голямо в развиващщите се държави, отколкото в тези с напреднала икономика.
Страни като Нигерия и Бангладеш, при които хранителните стоки заемат съответно 64 % и 58 % дял в потребителската им кошница, са изправени пред по-висок инфлационен риск. За сравнение, при развитите икономики, в които делът е 10-20 % (напр. САЩ или Дания), рискът от инфлация е доста по-малък.
Всъщност този резултат никак не се разминава с това, което се вижда по време на Световната икономическа и финансова криза. „Отчитайки степента на свиване на икономиките, ние открихме, че по време на нарастването на цените на храните през 2007-2008 г. много от икономиките, поставени от нас в групата на високорисковите, са именно тези, при които CPI e най-висок“, пише анализатор от Nomura. По това време САЩ например отчита относително ниско ниво на инфлация по CPI – 5 %, докато за страни като Нигерия, то е три пъти повече – 15 %.
Казано накратко, развиващите се страни усещат много по-силно повишението на цените на хранителните стоки.