Volkswagen се отказва от завода в Турция

Новината бе потвърдена от официални турски представители

Volkswagen се отказва от завода в Турция

Снимка: Unsplash

8520 ~ 1 мин. четене

Volkswagen окончателно се отказа от плановете си за нов завод в Турция, предаде първо немската автомобилна медия Automobilwoche, позовавайки се на няколко свои източници от Волфсбург. По-късно официални представители от Турция потвърдиха пред Reuters, че компанията е спряла плановете си за изграждането на новия завод заради несигурността, свързана с епидемията от коронавирус, но може да промени решението си, след като заразата бъде овладяна.

Фабриката трябваше да бъде построена в Западна Турция до пристанищния град Измир и да създаде 4000 нови работни места. Очакваната инвестиция за турския завод бе между 1.2 и 1.5 млрд. евро, като там щяха да се създават следващото поколение на моделите Volkswagen Passat и Skoda Superb, предназначени за средния клас. Вместо това сега производството им ще бъде поверено на завода в Словакия, намиращ се в близост до Братислава, твърди немската медия. Максималният производствен капацитет на завода трябваше да бъде за 300 хил. превозни средства годишно.

Volkswagen отложи взимането на решение за построяването на завода в Турция няколко пъти в последната година, като причина за това бе международната критика по адрес на Турция заради военните ѝ операция в Сирия.

Кандидати за домакин на завода бяха четири страни от Източна Европа – България, Румъния, Сърбия и Турция.Подкрепи Economic.bg