Британският паунд е на 30-годишно дъно

Британското правителство обяви амбициозен план за подпомагане на местната икономика и стресна инвеститорите

Британският паунд е на 30-годишно дъно

Снимка: Pixabay

8718 ~ 2 мин. четене

Епидемията от коронавируса Covid-19 удари силно и британската икономика и изпрати паунда до най-ниското му ниво спрямо долара от 1985 г. насам. Разпространението на заразата стресна инвеститорите и ги накара да се усъмнят в плановете на правителството в Лондон , че може да намери пари за извънредните икономически стимули. Особено предвид факта, че Великобритания вече не е страна член на ЕС.

Още вчера курсът на паунда спрямо щатската валута се срина с 5% до 1.15 долара. Днес (към 10:35 ч. българско време) курсът остава нисък (1.154 долара за паунд), което е понижение с 0.22%.

Проблемите с британската лира идват на фона на нови понижения на финансовите пазари, след като обявените от правителството на премиера Борис Джонсън значителни икономически стимули не успяха да потушат страховете какво ще бъде въздействието на Covid-19 върху икономиката.

Проблемите, които пандемията причинява на доставките, производствата и съответно на валутните курсове, проличават и по икономическите индекси. Американският индустриален Dow Jones се понижи с 6.3%, S&P 500 – с 5.18%, Nasdaq Composite – с 4.7%.

Във вторник британският финансов министър Риши Сунак представи пакет от икономически стимули за 350 млрд. паунда за британските компании. В него бе включен ангажимент държавата да стане гарант на корпоративни кредити на стойност общо 330 млрд. паунда. Пакетът мерки също така включва безвъзмездни помощи за търговците на дребно и пъбовете, като също така се обмисля да се предоставят и на авиокомпании.

Въпреки това инвеститорите все още се обръщат към сравнително по-сигурния долар. „Отговорът на Великобритания спрямо идващия икономически удар от коронавируса е възможно най-агресивен, доколкото го позволява паричната и фискална политика, но засега той изобщо не помага на паунда. Характерни фактори като паричния и фискален отговор на Лондон или като Brexit си имат граници – тук става въпрос за американския долар, който доказва като неудържим. Това кара световните финансови пазари да се взират в бездната на условията, наподобяващи световната криза от 2008 г.“, коментира пред BBC Ранко Берич, ръководител на екипа за пазарни анализи на компанията Monex Europe.

Подкрепи Economic.bg