Първият български ETF ще генерира допълнителен интерес към борсата

Фондът следва Sofix, ако индексът се покачи например с 10%, фондът ще нарасне приблизително с толкова, обяснява Янков

Никола Янков:

Първият български ETF ще генерира допълнителен интерес към борсата
~ 6 мин.
Георги Желязков Георги Желязков

Никола Янков е управляващ партньор в „Експат Капитал“ – една от най-големите независими компании за управление на активи у нас. Заемал е различни мениджърски позиции в частни компании, бил е замесник-министър на икономиката, след това на транспорта и съобщенията. Завършил е икономика в университета „Корнел“ в САЩ.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е първият у нас борсово търгуван фонд, който следва представянето на основния борсов индекс SOFIX. Българският индексен ETF е един от малкото подобни инструменти в Централна и Източна Европа. Търговията с дялове на фонда на борсата стартира на 27 септември при силен интерес. Фондът е организиран и управляван от УД „Експат Асет Мениджмънт“.

„Експат Асет Мениджмънт“ е управляващо дружество с 10-годишен опит на пазара, дъщерна компания на „Експат Капитал“ АД. Дружеството управлява 3 договорни фонда (Expat Bonds, Expat Global Equities и Expat Emerging Markets Stocks) и стотици индивидуални портфейли.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията:  Facebook  /  LinkedIn  /  Viber  /  Instagram  /  Twitter  /  Google Новини  /  Threads