Пуснаха по вода най-големия кораб в света

"Прелюд" е с 50 метра по-дълъг от височината на Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк

Божидара Иванова,

Най-големият кораб в света "Прелюд", който е собственост на Shell, бе пуснат по вода за първи път в Южна Корея. Корабът ще превозва втечнен природен газ и ще позволи на Shell да произвежда природен газ в открити води, както и да осъществява втечняването му чрез охлаждане до температура -127 градуса по Целзий, пише The Telegraph.

Предвижда се на "Прелюд" да се втечняват 3.6 млн. тона природен газ годишно, като неговите резервоари имат капацитет колкото на 175 олимпийски плувни басейна. За да се осъществява извличане на газ под океана, корабът ще се свързва със сондажите на морското дъно чрез серия от тръби. Благодарение на "Прелюд" Shell се надява да получи достъп до природния газ под морското дъно в целия свят.

Интересен факт е, че корабът е с 50 метра по-дълъг от височината на Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк (443 метра). Когато е напълно натоварен "Прелюд" тежи над 600 хил. тона, широк 74 метра и е висок 93 метра. Корабът е проектиран да издържа на ураган от категория 5 и може да бъде закотвен в морето дори по време на най-мощните циклони. Двигателите му разполагат с мощност от 6.7 хил. конски сили.Етикети: Shell | най-големият кораб в света | Прелюд