1 минута = 61 секунди

Тази събота добавяме "високосната" секунда към времето заради въртенето на Земята

Тази събота ще имаме една минута, която ще трае 61 секунди. Тя ще бъде "добавена" към гражданското време поради спецификите на движението на Земята около оста й.

Операцията по "спирането" на времето, която се провежда за 25-ти пореден път от 1972 г. насам, ще затормози специалистите, които имат задачата да синхронизират часовниците ни с въртенето на земята, информира AFP.

Тя трябва да се проведе в последната минута на 30 юни (събота), която трябва да бъде дълга 61 секунди. Така към гражданското време, (базирано на координираното универсално време - UTC) ще бъде добавена т.нар. "високосна секунда", която ще компенсира забавянето на планетата при въртенето около оста ѝ, така че да го доближи до средното слънчево време.

Тази допълнителната секунда ще компенсира постепенно нарастващата разлика между 24-часовото астрономическо време и слънчевото време – периодът, нужен на Земята да се завърти около оста си. Изчисленията показват, че на планетата са ѝ нужни малко над или под 86 400 секунди, за да направи 360-градусово завъртане.

Въртенето не е напълно равномерно, тъй като то се влияе и от други фактори като приливните ефекти, предизвикани от обекти с голямо гравитационно привличане, като Луната и Слънцето.

Тези влияния предизвикват минимално влияние върху скоростта на въртене, което трябва периодично да бъде компенсирано с допълнителна секунда. За повечето от седемте милиарда души по света прескачането ще остане незабелязано. То обаче изисква ръчна настройка на компютърните системи в световен мащаб – скъпо начинание, което увеличава възможностите от грешки и сривове.

Проблем може да възникне и при системите за глобално позициониране (GPS), което може да доведе до грешни изчисления на местоположението на автоматични системи с катастрофални последици. Това е и причината за дати на изстрелванията на космически ракети никога да не се насрочват дни, на които се предвижда прибавянето на "високосна секунда".

Коментари: 0