10-те най-интересни снимки, направени на Марс

Екипът на economic.bg подбра 10 от най-запомнящите се снимки от архивите на НАСА, направени на Червената планета

3800 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
В последно време Марс е доста интересна и наблюдавана от учените дестинация. Благодарение на космическите апарати, както и на новата подвижна лаборатория на НАСА "Кюриосити", учените имат възможност да правят снимки на различни скални формации, кратери, дюни и други.

Чакъл на Марс

Снимките са направени от подвижната лаборатория "Кюриосити" в кратера Гейл. На снимките се виждат обли камъчета, които според учените могат да се оформят единствено от активен поток.

Кратерът "Проктор"

Тази гледка е от "Хирис" камерата (High Resolution Imaging Science Experiment) разположена на орбиталната разузнавателна сонда на НАСА. По-ярките участъци са вълнички образувани от много фин пясък (с частици по-малки от 200 микрона в диаметър).

Пясъчни дюни

На практика дюните се образуват благодарение на сложното взаимодействие на марсианската повърхност с ветровете, които на Червената планета са в изобилие. Физиката на движение на пясъчните дюни е достатъчно сложно явление, но тя не се отличава много от начина, по който се образуват земните пясъчни дюни.

Северното полукълбо на Марс

Син кратер на средна височина се намира в северното полукълбо на Марс. Подобно на много от средно-големите кратери на планетата, този е съставен от дерета покрай стените му, които пък са съставени от множество канали. Произходът на тези дерета е бил обект на много дебати, те биха могли да са образувани от течаща вода, течен въглероден диоксид или сухи гранулирани потоци.

Фонтанът

Този образ е съсредоточен върху малък конус разположен на един от множеството вулкани намиращи се по повърхността на Червената планета. Конусът показва няколко слоя на твърда скала, но по-голямата част е направена от относително крехки материали. По всичко личи, че цялата структура е пример за конусовидна сгурия, съставена от парчета лава, хвърлени във въздуха по време на минорна вулканична активност.

Нос "Верде"

Нос Верде е голяма издатина намираща се на раба на кратера Виктория на Марс. Марсоходът "Опортюнити" се е изкачвал на нос Верде за да направи снимки на кратера по-долу.

Необичайни падини

Апаратът "Марс Реконесънс Орбитър" е направил снимки на нобичайни падини на Червената планета. На снимките е запечатан региона на юг от Ацидалийската равнина в Марс, където се смята, че някога е имало огромен океан, в който се е стичала водата от близките водоизточници.

Останки от животно, наподобяващи влечуго

Марсоходът на НАСА "Кюриосити", е заснел нещо, наподобяващо гущерово създание на Марс

Залез на Марс

Марсоходът на НАСА "Опортюнити" е заснел син залез на Слънцето на Марс и частично слънчево затъмнение на Червената планета.

Дюни на Марс

Още една снимка направена от "Харис" камерата, този път над кратера Ноакис Тера. Дюните са съставени от пясъко-подобни субстанции, чийто състав тепърва предстои да бъде изследван.
Коментари: 0