10-те най-скъпи града за емигранти

Проучването на Mercer за 2013 г. оценява жизнено необходимите разходи в 214 града по света, сравнявайки цени на стоки и услуги, но също и на недвижими имоти, например къщи и апартаменти

360 ~ 4 мин. четене
Автор: Михаела Зарева
Кой е най-скъпият град за живеене за емигранти? Може би Лондон, Ню Йорк, Токио? Според последното проучване на световната консултантска агенция за човешки ресурси Mercer, това е Луанда, Ангола. Два африкански града заемат места в класацията на списание Forbes за десетте най-скъпи за живеене градове за емигранти, заедно с четири в Европа, три в Азия, както и един в Австралия. От четирите европейски града, три се намират в Швейцария.

Проучването на Mercer за 2013 г. оценява жизнено необходимите разходи в 214 града по света, сравнявайки цени на стоки и услуги, но също и на недвижими имоти - например къщи и апартаменти. В изследването са включени още билети за кино, дрехи, вестници, кафе, бензин, мляко и храни в ресторанти за бързо хранене.

Може и да звучи странно, че Ангола води класацията, но от Mercer поясняват, че макар да е един от основните производители на петрол на континента. Страната е една от най-бедните в Африка и това я прави скъпа за емигранти, защото вносните стоки от всякакъв тип са много скъпи. Освен това намирането на безопасно жилище в подобен район е трудно и съответно свързано с много разходи. Подобна е ситуацията в град Нджамена, Чад, също включен в класацията.

База за сравнение в класацията е Ню Йорк, а валутата е американски долар. Въпреки че проучването касае основно цените на жилищата по света, то разкрива и големи разлики между цените на стоките по света. Например, ако чаша кафе в Москва струва 8.29 долара, еквивалентно такова в Никарагуа може да намерите за малко над един долар.

Ето и първенците в класацията за 2013 година:

10. Сидни, Австралия

Австралийският град дели деветото място с Берн в тазгодишната класация. Цените на билетите за кино тук са вторите най-скъпи - 19.62 долара. Чифт дънки пък можете да намерите за около 114 долара.

9. Берн, Швейцария

Швейцарската столица остава една от най-скъпите дестинации за чужденци, въпреки спада на цените на недвижими имоти в страната.

8. Цюрих, Швейцария

С население от почти 1.8 млн. души, Цюрих е най-големият град в Швейцария и един от водещите финансови центрове в света. Цените на стоките тук не са никак ниски. Билетите за кино ще ви струват 20.66 долара и са най-скъпите в класацията. За сметка на това обаче други проучвания определят Цюрих и като един от градовете с най-добро качество на живот.

7. Женева, Швейцария

Женева е определена като най-скъпия град сред швейцарските и втори най-скъп в Европа след Москва. Тристайна къща може да наемете за 7 068 долара месечно, а двустаен апартамент за 4 350 долара. Тук дори и бързите храни не са евтини - меню с хамбургер струва 12.51 долара.

6. Хонконг

Административният район на Китай, който се ползва със специален статут, се отличава с най-скъпите имоти сред индустриализираните държави, включени в класацията. Месечният наем на къща с три спални възлиза на 13 538 долара, а двустаен апартамент струва около 7 100 долара месечно. Цените на хранителните стоки са подобни на тези в Сингапур - литър вода струва около 1 долар, а меню в ресторант за бързо хранене около 3.50 долара.

5. Сингапур

Сингапур е вторият най-скъп град в Азия. В островния град-държава двустаен апартамент може да бъде нает за 3 795 долара. Останалите стоки са на сравнително приемливи цени - литър вода струва малко над 1 долар, а международни вестници може да закупите за 3.63 долара.

4. Нджамена, Чад

Проблемът в Чад е, че много от стоките, търсени от чужденци, все още не присъстват на пазара в африканската република - тук кино салони, заведения за бързо хранене, а също и луксозни имоти просто липсват. И все пак, цената на газирана вода и клуб сандвич, подобен на този в ресторантите за бързо хранене, е около 25 долара!

3. Токио, Япония

Нито една от цените на продукти или имоти в Токио не е сред най-високите в света. Въпреки това те определено са над средните. Къща с три спални тук струва около 7 200 долара, а апартамент с две може да се намери за средно 4 513 долара. Билет за кино струва 19.34 долара, а чифт дънки може да си купите за 135 долара. Цената за литър бензин възлиза на средно 1.74 долара.

2. Москва, Русия

Апартамент в Москва струва месечно около 4 600 долара, а къща - 8 000 долара. 10 долара ще трябва да заплатите за вестник от международната преса, а чаша кафе струва 8.29 долара. Литър мляко пък ще ви струва около 7.59 долара

1. Луанда, Ангола

Столицата на Ангола води класацията за цени на жилищата. Луксозна къща с три спални може да бъде наета за сумата от 15 хил. долара на месец, като за сравнение в Хонконг такава може да се наеме за 13 500 долара. Чифт дънки пък ще ви струват около 204 долара, ако ги поръчате от онлайн-магазин.  Навсякъде по света тази покупка ще ви излезе по-евтино.
Подкрепи Economic.bg