110 години от Илинденско - Преображенското въстание

Сред официалните гости на тържествата са Михаил Миков, Маргарита Попова и Кристиан Вигенин

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Днес отбелязваме 110-та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Годишнината ще бъде отбелязана тържествено в местността „Петрова нива“, Малко Търново. В местността е организирана е и научна конференция, мемориален пробег, възстановка на конгреса от 1903 г., възпоменателно тържество, заря и празничен концерт.

В памет на загиналите  преображенци ще бъде отслужена заупокойна молитва в 19.30 часа в храма-костница „Света Петка“  от Сливенския митрополит Йоаникий. Сред официалните гости, които ще почетат тържествата ще бъдат председателят на Народното събрание Михаил Миков, вицепрезидентът Маргарита Попова и външният министър Кристиан Вигенин.

Националният военноисторически музей ще покаже от 14.00 часа филм с живите истории на наследниците на сражавалите се въстаници. Лентата показва истории за храбростта и трагизма на тракийските българи в началото на XX-ти век.

Решение за обявяване на Илинденско - Преображенското въстание се взема на 29-ти юни 1903 г. в местността „Петрова нива“. В конгреса участват над 300 делегати, войводи и четници. В Странджа въстанието избухва на 6-ти август – ден Преображение Господне. Само за няколко Странджа е освободена и се провъзгласява за Странджанска Република.

Подкрепи Economic.bg