13 необикновени изоставени места на Земята

Екипът на Economic.bg подбра някои от най-въздействащите по една или друга причина изоставени места на Земята

4514 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Екипът на Economic.bg подбра някои от най-впечатляващите и красиви места, изоставени от хората, които предизвикват чувство на удивление с вида си. Макар и необитавани, те все още са атракция и представляват интерес за туристи и местни.


1. НЛО къщи - Сан Жи, Тайван
Строителството на къщите започва през 1978 година. Те били предназначени за продажба на американски военни. Поради липса на средства работата по тях бе спряна през 1980 г.


2. Парк на Гъливер - Кавагучи, Япония
Паркът е създаден в подножието на връх Фуджи. Той отваря врати през 1997 г. Въпреки финансовата помощ от японското правителство, паркът бе поддържан само 10 години, след което бе изоставен.


3. Диамантена мина - Източен Сибир, Русия
Втората по големина дупка в света Mirny е направена от Сталин с цел да задоволи търсенето на Съветския съюз за промишлени диаманти. В крайна сметка копаенето е било прекратено, когато става прекалено трудно да продължи да се дълбае тази масивна дупка.


4. Христос на Бездната - Малта
Статуята на Христос е създадена през 1954 година и е поставена във водата на дълбочина 55 метра.


5. Замъкът Миранда - Белгия
Замъкът е построен от френски аристократи, бягащи от революцията. По време и след Втората световна война е използван като сиропиталище. Изоставен е през 1980 година, когато собствениците отказват да позволят на органите да се грижат за структурата. Благодарение на своето минало, замъкът остава фаворит на ловците на призраци.


6. Фарът на скала Анива - Сахалинска област, Русия
Фарът на скала Анива е използван от руснаците. Освен от тях, е бил желан и от японците. Към днешна дата територията стои необитаема в моретата между Япония и източното крайбрежие на Русия.


7. Хотел дел Салто - Колумбия
Хотелът е бил построен през 1928 година за богати туристи, посещаващи близкия водопад Текуандама. Впоследствие обаче водопадът е замърсен и посетителите загубили интерес, което е довело до изоставянето на хотела.


8. Припят - Украйна
Припят е град в Украйна, който е имал почти 50 хил. души население, но след Чернобилската ядрена катастрофа през 1986 г. е бил изоставен. Днес природата управлява този град, който прилича на гледка от апокалиптичен филм.


9. Изоставена ТЕЦ - Белгия
 


10. Сграда в Ейлиън Донан - Шотландия
Сградата се намира в планините на Шотландия и е изоставена от 1911 година, когато е реставрирана от известен пенсиониран офицер.


11. Подводен град - Ши Чен, Китай
Ши Чен е под водата в продължение на 53 години, след като районът е бил наводнен. Градът е основан преди 1300 години.


12. Замъкът Банерман - Ню Йорк
Собственик на замъка е Франсис Банерман VI, който е построил мястото за съхранение на боеприпаси. След като през 1920 част от тях избухват, голяма част от сградата е била разрушена, а тази, която е останала - изоставена.


13. Изоставена Мелница - Квебек, Канада
Мелницата е построена от френски заселници.

Коментари: 0