14% от българите участват в корупционни сделки

Българите с високи доходи са по-склонни да дават подкуп и да участват в корупционни сделки, сочи още проучването

236 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Близо 14% от пълнолетните българи са участвали в корупционни сделки, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията за корупцията в България в периода 2012-2013 г. Според изследването тенденцията не се е променила през последните 2-3 години.

"Ако през 1999 г. нивото е около 29%, то сега е около 14%" (един процент е равен на 65 хил. души), отчете директорът по научна дейност в Центъра за изследване на демокрацията Александър Стоянов, цитиран от "Дарик".

Проучването установява още, че българите с високи доходи са по-склонни да дават подкуп и да участват в корупционни сделки. Доверието в държавните институции, антикорупционните органи и съдебната власт остава много ниско. Институциите и отговорните органи продължават да бъдат пасивни в решението относно корупцията у нас.

Усещането сред хората и бизнеса за нарастващо разпространение за корупцията в страната се засилва. Като цяло обаче корупцията намалява, но с несъществен темп. Причина за това е липса на промяна в средата, която благоприятства това явление.

Изследването е направено на база на понятията прозрачност, отчетност и универсализъм, като не е регистрирана битка с монополите и сочените за олигарски в бранша, посочи Стоянов.

Подкрепи Economic.bg