150 млн. лв. е печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за 2012 г.

Директорът на централата очаква печалбата да се увеличи с 5-10%

92 ~ 1 мин. четене

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за миналата година е 150 милиона лева. Това отчете директорът на централата  Валентин Николов пред БНР.

В енергийния микс АЕЦ „Козлодуй" участва с 9, 5 млн. мегаватчаса, обясни Николов. Той подчерта, че високите цени са на тока са заради другите източници. "Централата продава енергията си на клиенти в Германия, Австрия, Италия и ние ще поискаме пълен лиценз от ДКЕВР и ще се опитаме да продаваме даже на крайни клиенти. Ще очакваме печалбата да се вдигне поне с 5-10 процента", обясни Валентин Николов.

Той посочи, че се търсят варианти със собствени средства да се постигнат максимални резултати. Инвестиционната програма е в размер на около 200 млн. лева. Тя е оптимистична предвид процедурите по ЗОП, смята директорът на централата.

Задължително трябва да се търси удължаване на 5-и блок минимум с 20 години, заяви Николов, като подчерта, че в момента има такава програма и за 6-и блок, увеличават се и мощностите. 

През 2012 г. е имало три аварийни спирания и два случая на намаляване на мощностите. Очаквам оптимизация, за да сведем до минимум подобни случаи, каза още Валентин Николов.

Подкрепи Economic.bg