17 от 18-те водещи щатски банки ще издържат сериозна криза

Единствено Ally Financial не е издържала успешно стрес тестовете на Федералния резерв

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Американските банки имат достатъчно капитал, за да издържат на сериозен икономически спад. Това показва анализа на финансовата стабилност на щатската банкова система, изготвен от Федералният резерв (Фед), предава ВВС. 17 от 18-те най-големи банки в страната са издържали успешно годишните стрес тестове, провежданите от централната банка на САЩ.

„Най-големите американски банки са все по-подготвени да се справят в условията на тежки икономически сценарии. Капиталовите им позиции са много по-добри, отколкото преди кризата“, посочват в изявлението си анализаторите от Фед.

Песимистичният сценарий, който е заложен в изследването, предвижда анализ на поведението на банките в условията на дълбока рецесия на американската икономика, покачване на безработицата до 12.1% и паралелен спад на икономиките на Европейския съюз и Япония.

Единствено контролираната от правителството Ally Financial не е издържала препятствието, постигайки 1.5% капиталова адекватност в хипотетичните условия на тежка криза. Следващите банки с най-нисък резултат са Morgan Stanley с 5.7% и Goldman Sachs с 5.8%.

Според сценария общите загуби за 18-те банки ще достигнат 462 млрд. долара през 9-те тримесечия на хипотетичен спад. Капиталовата адекватност на 18-те банкови институции ще се свие от средните 11.1% през третото тримесечие на 2012 г. до 7.7% през четвъртото тримесечие на 2014 г. Минималната капиталова адекватност, която е необходима за преминаването на теста, е 5%.

Подкрепи Economic.bg